Pučisti planirali proglasiti opsadno stanje

Do 3:30 ujutro 16. jula 2016. godine sve zračne baze, luke i granični prijelazi će biti zauzeti, piše u dokumentu (EPA)

Istanbulska policija je, u okviru istrage pukašaja vojnog udara, otkrila dokument organizacije FETO koji sadrži plan uvođenja “opsadnog stanja”, javlja Anadolija.

Plan o uvođenju navodnog opsadnog stanja napisao je pukovnik Cemil Turhan, a odobrio ga je general-major Mehmet Partigoc.

“Sve smjene i imenovanja izvršit će se u skladu s odlukama i ovlastima Vijeća za mir u zemlji”, navodi se u planu, aludirajući na paralelnu instituciju koja je trebala biti uspostavljena u slučaju da je uspio državni udar, te se dodaje “da nijedna druga odluka osim odluke za vijeća za mir u zemlji neće biti prihvaćena”.

Reklama

Dalje se navodi da bi, nakon smjenjivanja, došlo do brze akcije, kojom bi se svi “izdajnici domovine” izveli pred sudove.

“Do 3:30 ujutro 16. jula 2016. godine sve zračne baze, luke i granični prijelazi će biti zauzeti. Građanima će biti zabranjen izlazak iz zemlje, dok ne stigne drugačija naredba. Do 12:00 sati nijednom brodu ili bilo kakvom plovilu neće biti dozvoljen izlazak iz luke u kojoj se nalazi. Od 3:30 sati sva plovila obalne straže će preći pod kontrolu jedinice za kontrolu pomorskih snaga”, navodi se u neuspjelom planu puča.

‘Novi dužnosnici na svim nivoima vlasti’

Reklama

U planu se dalje navodi da su svi guverneri trebali biti razriješeni dužnosti te imenovani novi gradonačelnici Ankare, Istanbula i Izmira.

Druga područja trebala su biti vođena pod odredbama opsadnog stanja.

Prema planu, da je puč uspio, za nekoliko dana bi bili imenovani novi dužnosnici na svim nivoima vlasti.

Reklama

Pored toga, u planu se navodi da bi sve aktivnosti političkih stranaka bile ugašene, uspostavljena kontrola nad svim policijskim snagama.

Zapovjednici postavljeni u okviru uspostave opsadnog stanja bi pomno pratili i koordinirali rad civilnih vlasti.

Na kraju, prema planu pučista, sudije su, isto tako, trebale biti imenovane prema opsadnom stanju.

Izvor: Agencije