Južna Koreja: Predsjednica će prihvatiti ishod glasanja o opozivu

Ranije su stotine hiljada Južnokorejaca izašle na ulice Seoula zahtijevajući ostavku predsjednice (Reuters)

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye izjavila je da će prihvatiti rezultate glasanja o njenom opozivu ove sedmice, ali je nagovijestila da se neće sada povući, kao što zahtijevaju opozicione stranke, izjavio je Chung Jin-suk, visoki zvaničnik njene partije Saenuri.

Dodala je da je spremna prihvatiti prijedlog njene stranke da odstupi u aprilu naredne godine, rekao je Jin-suk nakon sastanka partijskih lidera s predsjednicom, prenosi Reuters.

Agencija AFP prenijela je 3. novembra da su se stotine hiljada demonstranata okupile na ulicama Seoula, šestu sedmicu zaredom, zahtijevajući ostavku predsjednice Južne Koreje zbog umiješanosti u korupcijski skandal.

Reklama

Protest je organiziran nekoliko sati nakon što su opozicione stranke u toj zemlji predale zahtjev za smjenu južnokorejske predsjednice.

Smjenu mora podržati vladajuća stranka

Zahtjev za smjenu predsjednice potpisala je 171 osoba, a kako bi on bio usvojen, potrebna je dvotrećinska većina u Parlamentu, što znači da taj zahtjev trebaju podržati i zastupnici vladajuće stranke predsjednice Južne Koreje.

Park Geun-hye tražila je 29. novembra od Parlamenta da pronađe način kako bi ona odstupila s vlasti zbog umiješanosti u korupcijski skandal i odluči kada bi se to trebalo dogoditi.

Reklama

Ona je tada kazala da će odstupiti s vlasti u skladu sa zakonom kada se pronađe način da se promijeni administracija na miran način te smanji mogućnost političkih nemira i vakuuma poslije razgovora vladajućih i opozicionih stranaka.

Izvor: Agencije