Južnokorejska vladajuća partija poražena na izborima

Odziv je bio veći nego na dvoje ranijih izbora (AP)

Južnokorejska vladajuća konzervativna stranka poražena je na parlamentarnim izborima održanim u srijedu, javili su u četvrtak ujutru lokalni mediji pozivajući se na podatke izborne komisije, u bolnom udarcu za predsjednicu Park Geun-hye.

Poraz stranke Saenuri predsjednice Park, za koju se očekivalo da zadrži većinu u parlamentu, znači da će se njena vlada suočiti s novim blokadama u Narodnoj skupštini dok nastoji da uvede novo zakonodavstvo koje bi osnažilo posrnulu ekonomiju.

Poraz će također vjerovatno otežati stranci da odredi pobjedničkog kandidata na predsjedničkim izborima zakazanim za kraj naredne godine kako bi naslijedio Park u petogodišnjem mandatu.

Stranka Saenuri osvojila je 122 od 300 mjesta u jednodomnoj Narodnoj skupštini, dok je glavna opozicijska stranka Minjoo osvojila 123 mjesta a Narodna stranka je osvojila 38, javili su TV stanica KBS i novinska agencija Yonhap.

Nacionalna izborna komisija neće zvanično objaviti konačne rezultate do 21.30 sati po srednjoevropskom vremenu dok se ne prebroji 99,9 posto glasova.

Priznavanje nezvaničnih rezultata

„Stranka Saeuri iskreno priznaje rezultate izbora. Nismo uspjeli da pročitamo narodno mišljenje u vrijeme kada je narod pun razočarenja i prijekora“, navodi stranka u saopćenju.

Južna Koreja ima snažan predsjednički sistem s čelnikom zemlje koji je ustavom limitiran na jedan petogodišnji mandat, ali ima kontrolu nad unutrašnjom i vanjskom politikom.

Odziv je bio veći nego na dvoje ranijih izbora, suprotno prognozama analitičara i političara koji su smatrali da će nezadovoljstvo posrnulom ekonomijom i političkim prepiranjima odvratiti glasače od izbora, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije