Južna Koreja bira novi parlament

Stranka Saenuri uživa popularnost među starijim glasačima (AP)
Stranka Saenuri uživa popularnost među starijim glasačima (AP)

U Južnoj Koreji je u srijedu na izborima počelo glasanje za novi parlament, a očekuje se pobjeda vladajuće konzervativne stranke Saenuri, uprkos usporenoj privredi i jednom od najneproduktivnijih četverogodišnjih razdoblja ikad.

Odaziv u prvim satima bio je vrlo nizak, prema Centralnoj izbornoj komisiji, što bi trebalo ići u prilog vladajućoj stranci predsjednice Park Geun-hye.

Donedavno je Saenuri imao većinu u parlamentu.

Glasači su kazali kako su nezadovoljni što je parlament zanemario stvarne probleme, poput zaposlenja i nacionalne sigurnosti, a usmjerio se na zaštitu vlastitih političkih interesa.

Dobri rezultati stranke Saenuri povećali bi očekivanja da će kandidirati pobjednika za predsjedničke izbore koji će biti održani u decembru 2017. godine i koji će zamijeniti sadašnju predsjednicu na kraju njenog petogodišnjeg mandata.

Retorika protiv sjevera

Ustavom je broj predsjedničkih mandata ograničen na jedan.

Stranka Saenuri uživa popularnost među starijim glasačima i nastojala je učvrstiti prednost snažnom retorikom protiv Sjeverne Koreje, nakon porasta tenzija izazvanih nuklearnim testovima koje provodi ta zemlja.

Prema anketama, stranka uživa podršku  37 posto birača, dok glavna opoziciona stranka Minjoo uživa podršku 21 posto birača.

Južna Koreja je prošle godine zabilježila rast od 2,6 posto, a nezaposlenost među mladima je u februaru dostigla 12,5 posto, što je najviše od 1999. godine, kada su vlasti počele pratiti kretanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO