Brexit ugrožava mir i opet ‘zavađa’ dvije Irske

Irski dužnosnici bi trebali održati prekogranične razgovore kako bi utvrdili kakve bi mogle biti posljedice izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije. Većina glasača u Sjevernoj Irskoj je željela ostati u EU. Mnogi na obje strane granice sada strahuju da će Brexit ugroziti mir.

Declan Fearnon pokazuje mjesto na kojem je nekada bila carina, na putu koji povezuje Republiku Irsku i Sjevernu Irsku. Svaki dan stotine kamiona i oko 40.000 ljudi bez problema prelaze granicu. Teško je utvrditi gdje završava teritorija jedne države, a počinje druge. Ali, mnogi koji ovdje žive i rade strahuju da će ih Brexit vratiti u prošlost. Fearon pojašnjava da već 20 godina granice faktički nije bilo.

“Nikome od nas ne sviđa se ideja o njenom ponovnom uspostavljanju. Nastavit ćemo raditi na tome da se to nikad više ne desi”, kaže Fearnon.

Reklama

Sukob je vođen između nacionalista, većinom katolika, koji su željeli ujedinjenje cijele Irske, i unionista, većinom protestanata, koji su htjeli da Sjeverna Irska ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva. Britanska vojska bila je na ulicama i nije se ustručavala umiješati u borbe. Godine 1998, na Veliki petak, u Belfastu je potpisan sporazum kojim je okončan sukob koji je odnio 3.500 života.

EU sredstva pomogla pomirenju

“Ova granica je tokom decenija vidjela mnogo krvoprolića. Ali, s godinama, sjećanje na sektaško nasilje polako blijedi. Otvaranje radnih mjesta i trgovina pomogli su da granice nestanu. Međutim, zbog Brexita, mnogi se sa strepnjom pitaju šta ih čeka”, izvještava Neave Barker, novinar Al Jazeere.

Širom Sjeverne Irske sredstva EU-a pomogla su da rane zacijele, naročito u Belfastu. U proteklih 20 godina Evropa je uložila 1,4 milijarde dolara u promoviranje suživota katolika i protestanata, najviše kako bi mlade odvratila od kriminala i nasilja. A Brexit će značiti ukidanje tih sredstava. I slabljenje funte ugrožava radna mjesta. A dobavljači i izvoznici na obje strane granice već ostvaruju manji profit.

Reklama

Većina u Sjevernoj Irskoj glasala je za ostanak u EU. Sada brinu da će vraćanje graničnih kontrola i carina uništiti lokalnu ekonomiju, probuditi stara neprijateljstva i ugroziti decenije krhkog napretka.

Izvor: Al Jazeera