Ako ode Velika Britanija, odlazi i Škotska

Škotsko pitanje će sasvim sigurno biti otvoreno u slučaju Brexita (EPA)

Piše: Mladen Obrenović

Ako se građani Velike Britanije na predstojećem referendumu odluče za napuštanje Europske unije, bili bi prvi koji napuštaju europsko društvo, ali bi Ujedinjeno Kraljevstvo postalo i prva zapadna država koja će se nakon toga raspasti. Takav je scenarij posve izgledan, jer signali koje Londonu upućuju iz Škotske posve jasno ukazuju da će tamo ponovno organizirati referendum o neovisnosti.

Otvara se u tom slučaju i pitanje odlaska drugih sastavnica Ujedinjenog Kraljevstva, prije svih Sjeverne Irske, ali i posljedično napuštanja drugih europskih članica, te njihovog raspada. Na takav rasplet događaja upozoravaju i britanski, ali i europski analitičari, pa je više nego znakovita poruka na naslovnici njemačkog Spiegela: „Molimo vas – ne idite“.

Upućeni u političke prilike na britanskom otoku će reći kako su Škoti značajnije proeuropski nastrojeni nego Englezi ili Velšani, pa će i iskoristiti priliku ponovno zatražiti svoj referendum, iako je posljednji održan prije dvije godine. Tada su pobornici ostanka u zajedničkoj državi pobijedili, osvojivši 55 posto glasova.

Analitičar James Ker-Lindsay iz Škole za ekonomske i političke znanosti u Londonu ipak upozorava kako su i u Škotskoj nacionalnoj partiji (SNP), koja je na vlasti u sjevernoj sastavnici britanskog kraljevstva, svjesni da moraju biti oprezni jer „ne mogu sebi priuštiti gubitak još jednog referenduma na temu neovisnosti jer to će ubiti svaki budući razgovor na tu temu u narednih nekoliko desetljeća“. „Oni moraju biti sigurni da će sljedeći put glasove dobiti“, upozorava.

Nije bitno škotsko, koliko irsko pitanje

No, škotsko pitanje će posve sigurno biti otvoreno u slučaju Brexita, uvjeren je Dario Čepo iz zagrebačkog Centra za demokraciju i pravo „Miko Tripalo“.

„Građani Engleske su jedini koji su većinski protiv članstva Velike Britanije u EU. Škoti će gotovo sigurno, ako dođe do izlaska, tražiti novi referendum o neovisnosti. Irska je vlada, također, napomenula da će mirovni ugovor o Sjevernoj Irskoj doći u pitanje, jer je potpisan pod pretpostavkom članstva obiju država u EU“, navodi Čepo.

Na moguće kompliciranje situacije u Sjevernoj Irskoj ukazuje i Ker-Lindsay, objašnjavajući da su pozicije tamošnjih vodećih stranaka potpuno suprotstavljene – dok vodeća unitaristička stranka koja želi ostati dio Velike Britanije zagovara Brexit, glavna nacionalistička stranka Sinn Fein vodi kampanju za ostanak.

Građani Škotske prije dvije godine odlučili su ostati u sastavu Velike Britanije [EPA]

„Takav scenarij svakako je realniji kod zemalja koje nisu korisnice eura, iako bi ubuduće moglo biti i sve više inicijativa za istupanje iz eurozone, jer je upravo jedinstvena valuta točka spoticanja. Budući da naročito spomenute tri države za vanjskotrgovinske partnere sve češće uzimaju BRIC članice [Brazil, Rusija, Indija i Kina], značaj jedinstvenog tržišta za njih je sve manje razlog da se u konačnici zadrže u EU, ukoliko postupak Londona ne bude poslužio kao opomena da se nešto pod hitno promijeni“, prognozira Radović.

Činjenica je i da su Britanci vrlo često tražili određene ustupke od EU-a, posljednji su se dogodili početkom godine, imali su određeni povlašteni status i često im se znalo popuštati, pa su ih i nazivali „razmaženim djetetom“ Unije. Logičnim se postavlja i pitanje, ako Brexit ne uspije i Britanija ostane europska članica, hoće li to utjecati na njezine buduće pozicije u EU.

„Sama činjenica da se pregovorima u posljednjih nekoliko mjeseci Velikoj Britaniji izašlo u susret i da joj je odobreno nešto na što druge zemlje članice nemaju pravo, predstavlja zabrinjavajući presedan i ozbiljno narušava normativni sistem Europske unije te samim time i njezinu dugoročnu stabilnost i legitimitet“, napominje Knezović.

„Drugim riječima, što sprječava druge zemlje članice da zatraže iste povlastice temeljem spomenutog presedana i gdje to vodi EU s obzirom na vrlo kompliciranu institucionalnu strukturu i proces donošenja odluka“, pita on.

No, Čepo podsjeća kako su „pozicije država članica rezultat pregovora i, ako je država moćna, potrebna Uniji i spretna, može se izboriti za bolju poziciju“. „No, u ovom su slučaju čelnici EU-a rekli da su sve povlastice koje Velika Britanija može očekivati već ponuđene i konzumirane. Rezultati referenduma, prema tome, ne bi trebali voditi nekom novom preslagivanju odnosa i obveza“, zaključno poručuje Čepo.

Izvor: Al Jazeera