Zbog Brexita na kocki unija Engleske i Škotske

Britanska premijerka May pokušava naći rješenje za Brexit (EPA)

Čelnici Škotske, Sjeverne Irske i Walesa sastali su se u ponedjeljak s britanskom premijerkom Theresom May kako bi razmotrili kakvu će ulogu imati te tri sastavnice Ujedinjenog Kraljevstva u postupku Brexita, što je kamen spoticanja koji bi mogao izazvati ustavnu krizu. 

May predlaže osnivanje odbora kako bi tri vlade, koje imaju različit stepen autonomije od Londona, dobile formalno tijelo putem kojeg bi iznosile svoje stavove o tome kako bi trebao funkcionirati budući odnos Britanije s Evropskom unijom. Na čelu novog odbora bio bi ministar za Brexit David Davis, a uključivao bi predstavnike tri sastavnice Kraljevstva.

“Zemlja je suočena s pregovorima ogromne važnosti i imperativ je da administracije odigraju svoju ulogu u tome”, rekla je May u izjavi koju je njen ured objavio prije sastanka.

Na kocki je tristogodišnja unija između Engleske, gdje se većina birača izjasnila za napuštanje EU-a, i Škotske u kojoj je izglasan ostanak.

Rizik od izbijanja ustavne krize

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je u ponedjeljak da će tražiti da ima utjecaj na tijelo koje će donositi odluke, te da želi da svaki od četiri parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva glasa o predloženom pregovaračkom paketu.

Sturgeon je rekla da se njena vlada priprema za sve mogućnosti, uključujući nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što Britanija izađe iz EU-a.

U Sjevernoj Irskoj, koja je također glasala za ostanak u EU-u, postoji bojazan da bi Brexit mogao potkopati mirovni sporazum iz 1998. i ponovno uvesti čvrstu granicu s Republikom Irskom.

Stručnjaci su upozorili na rizik od izbijanja ustavne krize ako May ne uzme u obzir poziciju svake od četiri regije Ujedinjenog Kraljevstva kada se budu vodili pregovori o uvjetima Brexita.

Glasnogovornica premijerke May izjavila je u ponedjeljak da Ujedinjenom Kraljevstvu treba jedinstvena pozicija s kojom će ići u pregovore o izlasku iz EU-a.

Izvor: Agencije

 


Povezane

I dok političari objašnjavaju razloge za i protiv ostanka u zajednici evropskih država, vlasnici britanskih firmi pokušavaju da izračunaju koliko bi ih mogao koštati tzv. “Brexit”

Published On 17 Feb 2016

Predsjednik Evropske komisije izjavio je da će Velika Britanija ostati u Evropskoj uniji i biti konstruktivan i aktivan član.

Published On 16 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO