Izbjeglice i napadi, glavne teme WEF-a u Davosu

Švicarsko zimovalište pretvoreno u dobro čuvanu tvrđavu za sastanak svjetskih čelnika (EPA)

Europska izbjeglička kriza i razorni napadi, zajedno s naglim padom cijene nafte i usporavanjem kineskog gospodarskog rasta te klimatskim promjenama, dat će političkim i poslovnim elitama mnogo materijala za rasprave kad se u utorak sastanu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom Davosu, pišu svjetski mediji.

Blizu 40 predsjednika država i vlada pridružit će se izvršnim direktorima, voditeljima nevladinih udruga i holivudskim zvijezdama u švicarskom zimovalištu, pretvorenom za tu priliku u dobro čuvanu tvrđavu, u tradicionalnom godišnjem pokušaju da se razmotre i shvate nove realnosti u svijetu i njihova složenost.

„Gotovo 2.500 sudionika pozabavit će se pitanjem u kakvom je stanju svijet“, rezimirao je profesor Klaus Schwab, osnivač WEF-a.

Reklama

„Seksualni napadi na žene u Koelnu, tisuće tražitelja azila koji i dalje svakodnevno stižu u Europu, granice koje se ponovo podižu na Starome kontinentu, teroristički napadi u Parizu, Istanbulu, Jakarti, Ouaguadougouu (…), borba protiv Islamske države Irak i Levant (…), geopolitika, bit će glavne teme skupa i o njima će se raspravljati s raznih aspekata.“

Potpredsjednik Joe Biden predvodi američko izaslanstvo, u kojemu su državni tajnik John Kerry i ministar obrane Ashton Carter, a u njihovom društvu bit će i njemački predsjednik Joachim Gauck i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, s kojim će koplje ponovno ukrstiti grčki ljevičarski premijer Alexis Tsipras.

Diskretni susreti

Reklama

Najavljeni su, također, i francuski premijer Manuel Valls, švedski premijer Stefan Lofven te izraelski premijer Benjamin Netanyahu, kao i čelnici Iraka, Turske, Nigerije i Afganistana, zemalja koje su na prvoj crti fronte.

Dolazak je najavio i glumac Leonardo DiCaprio, gorljivi aktivist i zagovornik zaštite okoliša i domorodačkih prava, koji će političare podsjetiti na obveze koje su preuzeli na samitu o klimi u Parizu.

Davos uvijek pruža priliku i za diskretne susrete pa je moguće da riječi razmijene i iranski ministar vanjskih poslova i njegov saudijski kolega, iako su dvije zemlje u ovome trenutku „jedna drugoj za vratom“.

Reklama

Ekonomija će, također, biti nezaobilazna tema koja će se odvijati pod naslovom „Četvrta industrijska revolucija“, koju Schwab opisuje kao „spoj tehnologija diljem fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta koji stvara potpuno nove mogućnosti i dramatične posljedice po političke, društvene i ekonomske sustave“.

Stoga su svoje sudjelovanje potvrdile i velike grupacije poput Microsofta, Facebooka, Renaulta i čelnici bankarskih divova poput Goldman Sachsa i Američke banke.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma bit će jedini predstavnik novorastućih ekonomija. Brazil i Rusija su najavili izaslanstva na nižoj razini.

Izvor: Agencije