Iranska vojska proizvela novu vrstu drona-samoubice

Navodi se da je dron dizajniran da luta oko određenog područja dok ne pronađe metu.

Iranski ministar kaže da Iran ima pravo na naoružanje radi odbrane zemlje, kao i da preuzme vojnu akciju protiv Izraela. (Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/Ilustracija)

Iranska vojska proizvela je novi tip samoubilačkog drona, napravljenog da uđe unutar mete i eksplodira, a podseća na rusku letjelicu ZALA Lanset, prenosi iranska agencija Tasnim.

Ruska vojska koristi ovaj dron u konfliku u Ukrajini, a oružje se upotrebljava u operacijama protiv zasjeda.

Ime nove letjelice nije poznato, ali Tasnim navodi je dron dizajniran da luta oko određenog područja dok ne pronađe metu. Opremljena elektro-optičkim sistemima i ugrađenom bojevom glavom, ovakva “lutajuća municija” se široko koristi u kopnenom ratu.

Ukoliko je nova municija koju proizvodi Iran inspirisana Lansetom ruske proizvodnje, dron ima izdržljivost leta od 30 do 60 minuta i podržava nosivost od tri do šest kilograma u dometu od 40 kilometara, prenio je Tanjug.

Sukob sa Izraelom

SAD, Velika Britanija i Kanada uveli su u četvrtak nove sankcije protiv Teherana usmjerene na proizvodnju i izvoz bespilotnih letjelica, nakon iranskih napada na Izrael.

Ministar vanjskih poslova Nasser Kanaani saopštio je da Iran ima pravo na naoružanje radi odbrane zemlje, kao i da preuzme vojnu akciju protiv Izraela.

Iranski napadi na Izrael uslijedili su nakon navodnog izraelskog zračnog napada na iranski konzulat u Damasku, u kojem su ubijeni visoki zvaničnici Islamske revolucionarne garde.

Izvor: Agencije