Delegacija Sjeverne Koreje putuje u Davos

Svjetski ekonomski forum potvrdio dolazak delegacije iz Sjeverne Koreje na konferenciju od 20. do 23. januara (EPA)

Sjeverna Koreja će, prvi put nakon 18 godina, poslati delegaciju na sastanak Svjetskog ekonomskog foruma u Švicarskoj ovog mjeseca, objavila je ta organizacija.

Prema pisanju medija, to pokazuje da ta izolirana zemlja međunarodni angažman vidi kao način za jačanje svoje privrede.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je da će učešće Sjeverne Koreje na skupu važnih ljudi iz svijeta biznisa i politike u Davosu biti prvo u 18 godina.

Svjetski ekonomski forum potvrdio je dolazak delegacije iz Sjeverne Koreje na konferenciju koja će biti održana od 20. do 23. januara, ali nije iznio druge detalje.

Popis učesnika bit će objavljen 13. januara.

‘Prioritet poboljšanje standarda’

Osiromašena Sjeverna Koreja pod sankcijama je Ujedinjenih naroda zbog nuklearnog i raketnog programa te se bori kako bi privukla ulaganja, navodi Yonhap.

Sjevernokorejsku delegaciju trebao bi predvoditi ministar vanjskih poslova Ri Su-yong, koji je proveo dvije decenije u Švicarskoj na funkcijama predstavnika u UN-u u Ženevi.

Prvi dan ove godine sjevernokorejski lider Kim Jong-un u polusatnom televizijskom obraćanju nije govorio o programu nuklearnog naoružanja, već je rekao da “Radnička partija daje prioritet poboljšanju životnog standarda”.

Istakao je potrebu za unapređenje proizvodnje i efikasnosti u nizu sektora, od energetike do poljoprivrede, stočarstva i ribarstva.

Izvor: Agencije