Istraživanjem i inovacijama do radnih mjesta

Evropa ne bi trebala biti iza Sjedinjenih Američkih Država u istraživanjima, istakao je profesor Christopher Pissarides (EPA)

Istraživanja bi trebala omogućiti otvaranje radnih mjesta uvođenjem novih proizvoda ili tehnologija, rekli su u subotu sudionici rasprave na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu, koja se bavila mjestom Evrope u sve konkurentnijem svijetu.

“Mi smo svjetske vođe na planu istraživanja, posebno zahvaljujući ERC-u (Europskom istraživačkom vijeću), ali ta istraživanja bi trebala dovesti do radnih mjesta”, rekao je evropski komesar za istraživanja, nauku i inovacije, Portugalac Carlos Moedas.

To je vijeće 2007. utemeljila EU i ono svake godine bira naučnike svih polja, od matematike do sociologije i finansija, za period od pet godina za projekte u Evropi.

Naglasak na nove tehnologije

Grčki profesor Christopher Pissarides, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i član ERC-a, istakao je da “Evropa ne bi trebala biti iza Sjedinjenih Američkih Država u istraživanjima i ona mora staviti naglasak na nove tehnologije, jer će one potaknuti svjetski ekonomski rast”.

On je, također, naveo nekoliko načina za otvaranje radnih mjesta u Evropi i objasnio kako se često misli da samo obrazovanje dovodi do zaposlenja, iako postoje velike potrebe za nekvalificiranim zaposlenicima, koji jedino moraju imati osjećaj za ljudski kontakt, posebno u radu s bolesnima i starijim osobama.

Pissarides je zaključio da ne postoji čudotvorni recept, te da treba pokrenuti strukturne reforme i ulagati u nauku i inovacije, koje će pokrenuti otvaranje radnih mjesta.

Izvor: Agencije