EU bez odluke o smještaju migranata do jeseni

Program za migrante će do godišnjih odmora veoma teško biti usvojen, poručuju iz Brisela (AP)

Članice Evropske unije najvjerovatnije neće uspjeti tokom juna da postignu saglasnost o smještaju 40.000 azilanata, što znači da ta odluka neće biti donesena prije septembra, potvrdili su evropski izvori.

Evropska komisija je tokom prošlog mjeseca iznijela prijedlog o smještaju migranata, kako bi se smanjilo opterećenje Italije, Grčke i Malte, koje pokušavaju da se izbore sa prevelikim brojem pristiglih migranata.

Portparol evropskog predsjedništva iz Latvije Janis Berzins, rekao je da će se ministri unutrašnjih poslova EU sastati naredne sedmice i da će pitanje migracije biti visoko na dnevnom redu, ali da neće biti donijeta nikakva odluka.

Reklama

Evropski izvor, koji je zahtijevao anonimnost, istakao je da će lideri EU nastaviti diskusiju na samitu u Briselu 25. i 26. juna, ali da će “program za migrante biti veoma teško usvojen”.

Prema navodima izvora, tokom ljeta nisu planirani nikakvi sastanci, što znači da evropski zvaničnici o ovom pitanju neće razgovarati do septembra.

Podijeliti ‘teret’ migranata

Reklama

Ministri EU-a ranije su odobrili plan za vojnu operaciju usmjerenu protiv krijumčara ljudi, ali za odluku o uništavanju njihovih brodova moraju dobiti i odobrenje UN-a.

Evropska komisija je također iznijela planove da i ostale članice EU-a podijele teret migranata sa zemljama koje su prve na njihovom “udaru”, kao što su Italija, Malta i Grčka.

Neke članice EU-a, među kojima je i Velika Britanija, tome su se usprotivile.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od početka godine je najmanje 1.770 migranata nestalo u vodama Mediterana nastojeći da stignu do EU-a, što je 30 puta više nego u istom periodu 2014. godine.

Izvor: Agencije