Tegobna potraga za boljim životom u Evropi

Italijanska obalska straža u posljednjih nekoliko dana spasila je hiljade afričkih migranata. Nekima od njih dolazak u Evropu ne znači i kraj potrage za boljim životom.

Reporterka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid u Italiji se susrela s grupom migranata iz Eritreje, koje je prije nekoliko sedmica upoznala u Libiji.

”Dugo priželjkivani trenutak, prilika za početak novog života, daleko od haosa u kojem je rođena. Njeno putovanje počinje 4.000 kilometara dalje, u Eritreji. Migrantici Salam bile su potrebne tri godine da pređe taj put. Upoznali smo je u libijskom pritvoru u Misrati”, izvještava Hoda Abdel-Hamid.

”Zatvor je bio užasan. Nismo znali ni gdje smo, ni koliko će nas tu držati. Sve vrijeme sam mislila šta da radim, gdje da idem i kako. Mislila sam da je to kraj. Onaj dan kad ste vi došli bili smo sretni, nadali smo se da ćete nas moći izvući”, rekla je Salam, izbjeglica iz Eritreje.

“Sljedećeg dana odveli su nas u Tripoli Smjestili su nas u jednu zgradu, iz koje nismo mogli izaći dok ne platimo. Kad smo dobili novac, dali smo 2.000 jednom trgovcu ljudima, koji je nas je izvukao iz zatvora. Ušli smo u more. Voda mi je bila do grudi. Potom smo ušli u čamac, koji nas je odvezao do broda”, priča Salam.

Italija, kapija boljeg života

”Trećeg dana boravka u Italiji sreli smo se igrom slučaja. Prepoznale smo se na pločniku ispred prihvatnog centra. S njom su i neke druge djevojke, koje su također bile u pritvoru u Misrati. Upoznala ih je dok su se probijale kroz Saharu. Na tom putu hrabrile su jedna drugu, a sada prave prve korake u Evropi”, javlja Hoda Abdel-Hamid.

Selam kaže da su neke njene poznanice i dalje zarobljene u Tripoliju. Nemaju novca da plate izlazak iz zatvora, niti da daju trgovcima ljudima da ih prevedu preko mora. Uskoro će ponovo krenuti na put. Želi se domoći Danske, gde joj živi jedna rodica.

”Evropa je upravo onakva kakvom sam je zamišljala. Moja zemlja je lijepa. Da se tamo ne vodi rat, ostala bih u njoj. Tamo nema ni posla. I dalje ne znam kako ću dalje. Ima i drugih ljudi. Možda ću krenuti s njima. Plan mi je da prvo naučim jezik, a onda da nađem posao. Radila bih bilo šta. Nemam ništa, ali sam sretna što sam pobjegla iz Libije. Ovdje mogu slobodno šetati, mogu spavati na ulici. Niko me ne napada. Ovdje je mirno i sigurno”, kazala je Salam.

Najvrednije što poseduje je papirić s brojevima telefona. Nada se da će se njen san o boljem životu najzad ispuniti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO