Jedanaest ljudi ubijeno u ruskom napadu na regiju Harkiva

Raketni udari posljednji su u nizu neprestanih ruskih napada proteklih sedmica na harkivsku regiju u sjeveroistočnoj Ukrajini.

(Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rusija je pogodila odmaralište smješteno blizu drugog najvećeg ukrajinskog grada, a napala je i okolna sela, usmrtivši najmanje 11 osoba i ranivši veći broj ljudi.

Raketni udari posljednji su u nizu neprestanih ruskih napada proteklih sedmica na harkivsku regiju u sjeveroistočnoj Ukrajini, gdje su ruske snage pokrenule ofanzivu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je pozvao zapadne saveznike da Kijevu pošalju dodatne sisteme protuzračne odbrane kako bi zaštitili Harkiv i druge gradove.

Apel Zelenskog

“Svijet može zaustaviti ruski teror – a kako bi to uradio, mora se nadići manjak političke volje među čelnicima”, rekao je Zelenski na Telegramu.

“Dva Patriota za Harkiv mogu napraviti temeljnu razliku”, rekao je, misleći pritom na proturaketne odbrambene sisteme Patriot.

Sistemi protuzračne odbrane za druge gradove i dostatna podrška vojnicima na frontu osigurali bi ruski poraz, dodao je predsjednik Zelenski.

Izvor: Agencije