Italija zbog krize zatvara uspješne klinike

Iako posljednji pokazatelji govore o blagom oporavku eurozone, mjere štednje mnogih vlada u monetarnoj uniji utječu na najranjivije socijalne kategorije.

Italija je, uštedama u javnom sektoru, smanjila budžetski deficit za više od 40 posto. Istovremeno, čuvena italijanska klinika koja se brine o pacijentima u komatoznom stanju nalazi se pred zatvaranjem.

Marijin sin Vincenzo je 2007. godine, nakon nesreće na motoru, pao u komu. Imao je sreće da bude primljen u Institut Sant Ana u Kalabriji, na jugu Italije.

Reklama

Na ovoj klinici se oko 1.200 pacijenata probudilo iz kome u posljednjih 18 godina, više nego bilo gdje drugdje u svijetu.

“Nakon sedam i po godina, moj sin pokazuje dobre znakove oporavka. Ne govori, ali me prati pogledom, jede, dodiruje mi kosu… Za mene su ovi znakovi radost”, kaže Maria, majka pacijenta.

Rezultati ove klinike 20 posto su bolji od italijanskog prosjeka.

Reklama

Bolne reforme

“Ne zaboravite da buđenje iz kome nije onakvo kakvim ga zamišljate ili vidite na televiziji, kada se u određenom trenutku pacijenti probude, dobro isplaču, ustanu i popiju kapučino. Ne… To je poput malih bebinih koraka, pokreti koje je teško primijetiti, a takvo stanje traje mjesecima i godinama”, rekao je osnivač ove klinike Giovanni Pugliese.

Ali, i klinika je u krizi. Italija pokušava smanjiti drugi najveći javni dug u eurozoni. Najveći teret oštrih mjera Vlade ponijet će zdravstvo.

Reklama

Klinika Sant Ana morala je ukinuti petinu radnih mjesta. Italija je tokom prošle godine gotovo prepolovila budžetski deficit, ali mora uštedjeti još sedam milijardi eura.

“Moramo vidjeti pomake u rješavanju problema koji se zove strukturni budžetski deficit.  A to uvijek podrazumijeva strukturne reforme koje je veoma teško provesti, naročito kada vlade i koalicije imaju pred sobom dugoročne mjere koje vam nužno ne donose glasove”, smatra ekonomista Simon Smith.

Sigurno je da moguće zatvaranje Sant Ane Vladi neće donijeti glasove građana Kalabrije. Problemi klinike samo su dokaz teze da reforme ponekad mogu biti veoma bolne.

Izvor: Al Jazeera