ISIL uništava irački grad star 2.700 godina

UN napade na znamenitosti osudio kao ratni zločin (Reuters)

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) oskrnavili su još jedan drevni grad u Iraku, uništivši dijelove Khorsabada, grada starog 2.700 godina, koji je poznat po kolosalnim statuama bikova s ljudskim glavama i krilima, saopćili su zvaničnici Iračke vlade.

Zvaničnici su naveli da su nekoliko dana provjeravali i potvrdili izvještaje o šteti u Khorsabadu nakon napada ISIL-a na antičke znamenitosti u Ninevehu, Nimrudu i Hatri.

„Zidovi oko grada su uništeni i neki dijelovi hramova, ali ne znamo tačnu procjenu štete. Prvo se desila pljačka pa onda uništavanje“, kazao je za Reuters Qais Rasheed, direktor Odbora za antikvitete.

Reklama

Adel Shirshab, ministar turizma i antikviteta, rekao je za AP da postoji zabrinutost da će ISIL premjestiti artefakte i oštetiti znamenitosti koje se nalaze 15 kilometara od Mosula.

Saeed Mamuzini, kurdski zvaničnik iz Mosula, naveo je za ovu agenciju da je ISIL počeo uništavati Khorsabad u nedjelju, što su vidjeli brojni svjedoci.

‘Ratni zločin’

Reklama

U petak su borci ISIL-a uništili znamenitosti u 3.000 godina starom Nimrudu, a u subotu u 2.000 godina starom Hatru, a oba grada su na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon opisao je to kao ‘ratni zločin’.  

ISIL kontrolira dijelove Iraka i Sirije, u kojima se nalaze neka od najvrednijih arheoloških blaga na svijetu. Tu su Asirci pravili svoje gradove, cvjetala je grčka i rimska civilizacija, a muslimani i kršćani živjeli su zajedno stoljećima.

ISIL sistematski uništava antičke palate, hramove i statue. Zvaničnici, također, navode da su mnogi artefakti ukradeni i prodani kako bi se grupa finansirala.

Reklama

UN je ovo osudio kao ratni zločin i napad na baštinu čovječanstva, ali to nije zaustavilo uništavanje.

Irak je tražio od međunarodne koalicije koju predvodi SAD da odbrani ovo kulturno naslijeđe.

Američki general Martin Dempsey kazao je u Bagdadu u ponedjeljak da je prioritet vojske fokusirati se na naseljena područja koje kontrolira ISIL, dok su antička mjesta udaljena i nenaseljena.

Khorsabad je izgrađen kao nova prijestolnica asirskog kralja Sargona II, nedugo nakon što je došao na vlast 721. godine prije nove ere. Imao je zid debljine 24 metra s kamenom osnovom i sedam kapija.

Izvor: Agencije