Iran razrjeđuje obogaćeni uranij

Iran je zaustavio najsporniji dio svog nuklearnog programa, obogaćivanje uranija do fizijske koncentracije od 20 posto (EPA)

Iran je pretvorio svoje zalihe obogaćenog uranija, koje su bile najbliže nivoima potrebnim za stvaranje nuklearne bombe, u manje opasan oblik, saopćila je nuklearna agencija Ujedinjenih naroda.

Teheran se posvetio razrjeđivanju obogaćenih zaliha, prema dogovoru sa šest sila prošlog novembra.

Izvještaj pokazuje da je ispunio uvjete iz sporazuma koji je istekao u nedjelju, ali će, uz neke dodatke, biti produžen, budući da Iran i šest sila nisu do 20. jula postigli sveobuhvatni sporazum o okončanju desetogodišnjeg nuklearnog spora.

Reklama

Produžetak roka ukazuje na teškoće s kojima se pregovarači suočavaju u konačnom rješenju spora, iako je Iran ispunio uvjete iz prijelaznog sporazuma, pokazuje izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Hina.

Posljednji razvoj događanja naglašava želju Irana za nastavkom diplomatskog procesa sa šest zemalja: SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Njemačkom i Francuskom.

Ukinuti sankcije

Reklama

Iran je imao više od 200 kilograma 20 posto obogaćenog uranija kada je postignut prvi dogovor.

To je gotovo dovoljno za jednu bojevu glavu.

Izvještaj IAEA kaže da su sada te zalihe razrijeđene, prenosi AP.

Reklama

Obogaćeni uranij 20 posto brzo se može pretvoriti u nuklearno oružje.

Iran poriče da želi takvo oružje.

Izvještaj UN-ove agencije također pokazuje da je Iran aktivirao postrojenje za pretvaranje nisko obogaćenog uranija u oksid i da je u tom postupku približno 1.500 kilograma materijala, kako je dogovoreno prijelaznim sporazumom.

Reklama

Teheran želi postići dogovor kojim će se ukinuti sankcije toj zemlji, ali odbija američku inicijativu da se postave čvrsta, dugoročna ograničenja na aktivnosti u vezi s atomskom energijom koja mogu imati i mirnodopske i vojne svrhe.

Sporne centrifuge

Glavna rasprava se vodi o obogaćivanju uranija, kojim se može napraviti i gorivo za nuklearni reaktor, i fisiono jezgro nuklearne bojeve glave.

Reklama

Prošle sedmice Teheran je zahtijevao da mu se odobri proširenje broja centrifuga na 190.000.

Iran trenutno posjeduje blizu 20.000 centrifuga, a pola ih je operativno.

Iranski zvaničnici su pokazali da su spremni zalediti taj broj za sada.

Međutim, američki državni sekretar John Kerry je prošle sedmice rekao da je “kristalno jasno” kako je i 10.000 previše.

Diplomate kažu da Washington ne želi više od 2.000 tih mašina.

Izvor: Agencije