Iran neće pristati na ‘nuklearni aparthejd’

Teheran neće pristati na ograničavanje svog programa obogaćivanja uranija

Iran neće pristati na “nuklearni aparthejd” odričući se svog nuklearnog programa, ali je spreman na “veću jasnoću”, izjavio je u nedjelju predsjednik Hassan Rouhani uoči nastavka pregovora sa svjetskim silama.

Teheran se ne želi odreći prava na civilni nuklearni program i pristati na ograničavanje svog programa obogaćivanja uranija, kao što su nedavno zatražili američki i francuski čelnici.

Iran i zemlje šestorke (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) trebaju u utorak u Beču nastaviti pregovore radi pripreme konačnog dogovora o nuklearnom pitanju.

‘Nismo radili u tajnosti’

“Želimo udovoljiti interesima iranskog naroda i nećemo pristati na nuklearni aparthejd”, rekao je Rouhani u govoru u uredu Iranske organizacije za atomsku energiju.

“Naša tehnologija i naša nuklearna nauka nisu predmet pregovora”, ali “međunarodnoj zajednici možemo predložiti veću jasnoću”, rekao je iranski predsjednik, prenijela je agencija Isna.

Svrha pregovora je dobiti jamstvo da je iranski program, za koji se sumnja da skriva vojni dio, isključivo miroljubive namjene, u zamjenu za potpuno ukidanje međunarodnih sankcija koje guše iransku ekonomiju.

“Želimo poručiti svijetu da naši neprijatelji lažu”, optužujući Iran da želi proizvesti atomsko oružje, dodao je, ustvrdivši da ta zemlja nije “ništa radila u tajnosti”.

Članovi šestorke moraju znati da “nećemo uzmaknuti ni pedlja u vezi s nuklearnom tehnologijom”, ponovio je Rouhani.

Apel za masovnu proizvodnju

Očekivanja Zapada da Iran ograniči svoj raketni program su “glupa i idiotska”, izjavio je u nedjelju iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei.

“Oni od nas očekuju da ograničimo svoj raketni program, dok stalno prijete Iranu vojnom intervencijom, tako da je to glupo, idiotsko očekivanje”, kazao je za novinsku agenciju Irna.

Iranski vrhovni vođa je, također, uputio apel Revolucionarnoj gardi u toj zemlji za masovnu proizvodnju raketa.

“Revolucionarna garda bi trebala definitivno provesti svoj program i ne treba biti zadovoljna sadašnjim nivoom, ona bi trebala masovno proizvoditi, to je glavna dužnost svih vojnih zvaničnika”, rekao je Ali Khamenei, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije