Pregovori s Iranom još četiri mjeseca

Pregovori će se nastaviti u septembru, a konačni sporazum trebao bi biti postignut do kraja novembra (AFP)

Iran i šest svjetskih sila dogovorili su se u Beču o četveromjesečnom produljenju pregovora o dugoročnom sporazumu o iranskom nuklearnog programu, kojim će se postupno okončati sankcije protiv Teherana u zamjenu za ograničenja u njihovu nuklearnom programu, objavili su diplomati bliski pregovorima.

Iran te SAD, Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina postavili su ranije 20. srpnja kao datum do kojega treba postići dugoročni sporazum, koji će riješiti desetogodišnje razmirice vezane uz nuklearne ambicije Teherana.

No, prema riječima diplomata, strane nisu mogle nadići značajne razlike u stajalištima o glavnim pitanjima.

Konačni sporazum do kraja novembra

“Postigli smo dogovor da se produže razgovori”, kazao je visoki iranski dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, dok je nekoliko zapadnih diplomata potvrdilo njegove riječi, prenosi Hina.

Po tim izvorima pregovori će se nastaviti u rujnu, a konačni sporazum trebao bi biti postignut do konca studenoga.

Opseg obogaćivanja uranija i dalje je ključan element pregovora, a američki državni tajnik John Kerry kazao je početkom tjedna, kada je postajalo sve izvjesnije da će dogovor biti nemoguće postići do 20. srpnja, kako je “posve jasno rečeno da je 19.000 centrifuga, koliko ih sada ima u programu, previše”.

U intervjuu za New York Times iranski šef diplomacije Mohammad Javad Zarif je rekao da bi Iran mogao program obogaćivanja uranija tijekom sedam godina zadržati na sadašnjoj razini, a visoki američki dužnosnik prošli tjedan je rekao da bi sadašnji program obogaćivanja uranija trebao biti zamrznut tijekom mnogo više godina.

Kerry se tijekom tjedna vratio u Washington na konzultacije s predsjednikom Barackom Obamom i Kongresom.

Šestorka pokušava spriječiti Iran da dosegne stupanj u kojem će moći proizvesti nuklearno oružje. Također, želi čvrsta jamstva da je iranski nuklearni program civilni u zamjenu za ukidanje sankcija koje guše iransko gospodarstvo.

Iran navodi da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Iranu još 2,8 milijardi, većina sankcija ostaje

Iran sada koristi 10.000 centrifuga za pročišćavanje uranija na razine pogodne za korištenje u nuklearnim reaktorima. Još 9.000 centrifuga instalirano je, ali nije u funkciji.

Pregovarači su postigli prijelazni sporazum u studenome 2013. u Ženevi, koji istječe 20. srpnja, a produljenje je bilo moguće uz pristanak obiju strana.

Iranu će biti dozvoljen pristup dodatnoj svoti od 2,8 milijardi dolara od zamrznute imovine tijekom četveromjesečnih produljenih pregovora sa šest svjetskih sila o njegovu spornom nuklearnom programu, ali većina sankcija protiv Teherana i dalje ostaje na snazi, priopćile su u subotu Sjedinjene Američke Države.

“Iran tijekom iduća četiri mjeseca neće dobiti više novca nego je dobio tijekom proteklih šest mjeseci, a većina zamrznutih prihoda od nafte će i dalje biti nedostupna. Nastavit ćemo snažno provoditi sankcije koje su ostale na snazi”, izjavio je američki državni tajnik John Kerry.

Izvor: Agencije