Mijanmar: Zapaljene kuće muslimanima

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu (Al Jazeera)

Mijanmarske vlasti pritvorile su desetak osoba u nedjelju, dan nakon sukoba budista i manjinskih muslimana u sjevernoj regiji Sagaing u posljednjem širenju sektaškog nasilja u ovoj azijskoj zemlji.

Pripadnici budističke zajednice u Mijanmaru zapalili su veliki broj kuća koje pripadaju muslimanima, koji su nerijetko meta fizičkih napada i diskriminacije u toj zemlji, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U sjeverozapadnom dijelu zemlje, nakon navoda da je mladić za kojeg se tvrdi da je musliman seksualno napastvovao jednu djevojku na tom području, kriminalne grupe budista zapalile su veliki broj kuća i trgovina koje pripadaju muslimanima.

Reklama

Prema posljednjim podacima do kojih je došao dopisnik agencije Anadolija, u napadima nije bilo mrtvih niti povrijeđenih.

Napadači su prvo okružili policijsku stanicu i tražili da im policija preda spomenutog mladića. Nakon što nije udovoljeno njihovim zahtjevima, razjarena skupina je zapalila oko 35 kuća i 12 trgovina koje pripadaju muslimanima.

U napadima na muslimane Mijanmara ubijeno je više od 250 osoba, dok je više od 14.000 osoba moralo napustiti svoje domove.

Reklama

Također, muslimani Mijanmara, koji su morali napustiti svoje domove, žive u izbjegličkim kampovima koji su vrlo neuvjetni.

Pet posto stanovništva

S druge strane, Chris Lewa, stručnjak za pitanje Rohingye i direktor projekta za Arakan, okarakterisao je nedavna krvava dešavanja u pokrajini Arakan u Mijanmaru kao “etničko i vjersko nasilje”.

Reklama

On je u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija istakao potrebu da međunarodna zajednica izvrši snažan pritisak na vlasti u Mijanmaru i da pomogne žrtvama nasilja u toj zemlji.

Mijanmar (Burma) je država Južne Azije gdje većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko pet posto stanovništva (oko 2,5 miliona).

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Izvor: Agencije