Mijanmar oslobađa političke zatvorenike

Procjene broja zatvorenika koji su još iza rešetaka se kreću od 100 do 150 (EPA)

Mijanmar je u utorak odlučio osloboditi sedamdesetak političkih zatvorenika, nekoliko dana nakon obećanja da će ih sve pustiti do kraja godine, izjavio je u utorak Predsjednikov savjetnik Hla Maung Shwe.

Predsjednik države Thein Sein lično je potpisao odluku o pomilovanju, rekao je Shwe, dodajući da u tamnicama još ostaje stotinjak zatočenika.

Među onima koji će uskoro izaći iz zatvora je i tridesetak zatvorenika koji su sudjelovali u pobuni etničke manjine Kachina, s kojima vlasti pokušavaju sklopiti primirje, dodao je.

Odlazak hunte

Nakon odlaska hunte u martu 2011. godine režim je u nekoliko navrata oslobodio stotine predstavnika opozicije, redovnika, novinara i advokata.

Sein je tokom prošlosedmične posjete Londonu obećao da će do kraja godine osloboditi sve političke zatvorenike, a mijanmarski pobunjenici su ga odmah pozvali da sa riječi prijeđe na djela.

Procjene broja zatvorenika zbog prigovora savjesti, koji su još iza rešetaka, razlikuju se ovisno o izvoru – od stotinjak prema mišljenju parlamentarne opozicije do više od 150 prema Organizaciji za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Vojna hunta, koja je na vlasti bila više od pola stoljeća, nikad nije priznala da oni postoje.

No, Sein je u novembru 2012. godine najavio osnivanje odbora za utvrđivanje njihova tačnog broja.

Velike reforme

Bivši general je prije dvije godine počeo provoditi velike reforme, u sklopu kojih je opozicijskoj čelnici Aung San Suu Kyi omogućio povratak u službenu politiku.

Te su promjene zaslužne za ukidanje gotovo svih zapadnih sankcija.

Usto je uspio postići dogovor sa svim naoružanim etničkim skupinama koje se od proglašenja neovisnosti 1948. godine nisu uspjele pomiriti s centralnom vlasti.

Premda nikakvo primirje u doslovnom smislu nije potpisano s pobunjenim Kachinima na krajnjem sjeveru zemlje, pregovori su znatno napredovali.

Izvor: Agencije