Granični sukob Hezbollaha i pripadnika FSA

Slobodna sirijska vojska morala je pozvati dva tenka oteta od Assadove vojske kako bi odbila napad Hezbollaha (Reuters)

Najmanje dva pripadnika grupe Hezbollah i petorica sirijskih pobunjenika ubijena su u sukobu na granici Sirije i Libana, saopćili su stanovnici Libana i izvori iz sirijske opozicije.

Sukob između libanskog šijskog Hezbollaha i sirijskih sunijskih pobunjenika na vjerski miješanom području južno od grada Homsa ukazuje na rastuću ulogu Hezbollaha u sirijskom ratu, koji produbljuje bliskoistočne sektaške podjele.

Od Irana podržani Hezbollah, jedna od najsnažnijih organizacija u Libanu, glavni je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, čija je sekta alevija izdanak šijskog islama.

Reklama

Sukobi su počeli u subotu, kada su borci libanskog Hezbollaha, koji nadzire osam sirijskih pograničnih sela, pokušali ući u tri susjedna sela koja drže pobunjenici iz Slobodne sirijske vojske (FSA), rekao je Hadi al-Abdallah iz Opće komisije sirijske revolucije.

Sirijski helikopteri raketirali su pobunjeničke položaje, pružajući podršku jedinici Hezbollaha koja je napredovala prema selima, a u kojoj su bili i pripadnici pro-Assadovih milicija unovačeni u selima koja nadzire Hezbollah, rekli su stanovnici.

“Snage Hezbollaha išle su pješke, a podržavali su ih višecijevni bacači raketa. FSA je morala pozvati dva tenka oteta od Assadove vojske kako bi odbila napad”, rekao je Abdallah za Reuters telefonom.

Reklama

Krijumčarski pravci

Sela Burhanieh, Abu Houri i Safarja, koja brane pobunjenici, nalaze se na krijumčarskim pravcima.

Mnogi stanovnici tih sela imaju i sirijsko i libansko državljanstvo, te nekretnine na obje strane granice.

Reklama

Gerilci Hezbollaha koji imaju bazu u dolini Beka, na drugoj strani neobilježene granice, u područje su ušli prošle godine.

Sirija je bila glavni pravac opskrbe Hezbollaha od kako je osnovan osamdesetih godina 20. stoljeća.

Podrška Assada i njegova oca Hafeza al-Assada bila je ključna u Hezbollahovom preživljavanju izraelskih napada 1996. i 2006. godine.

Reklama

Pobuna protiv Assada pokrenula je kretanje oružja u suprotnom pravcu. Pogranično područje kod grada Qusaira, koje drže većinom sunijski pobunjenici, našlo se na važnom putu opskrbe pobunjenika pod opsadom u gradu Homsu.

Muhamed Mroueh, član Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV) iz Homsa, kazao je da je operacija Hezbollaha trebala prekinuti pravce opskrbe Homsa.

“Napad Hezbollaha ukazuje na to da režim priprema veliku ofanzivu kako bi pacificirao Homs”, rekao je Mroueh iz Ammana.

Homs je važna tačka koja povezuje vojne baze na alevijskim područjima na obali Sredozemlja, s elitinim Assadovim snagama ukopanim u brdima Damaska.

Izvor: Agencije