Sirijska opozicija zauzela aerodrom

Borci Slobodne sirijske armije prvi put su zauzeli upotrebljive vojne avione (Al Jazeera)

Sirijske opozicione snage saopćile su da su u utorak zauzele vojni aerodrom nedaleko od sjevernog grada Halepa.

Zračna baza Jarah, oko 50 kilometara istočno od Halepa, došla je pod kontrolu pobunjeničkih jedinica koje su je sedmicama držale u okruženju, a autoput koji povezuje Halep s istokom zemlje također je u rukama opozicionih snaga, javio je Sham News Network.

Abu Abdalah Minbig, jedan od opozicionih zapovjednika na aerodromu, rekao je u telefonskoj izjavi za Reuters da su u bazi nađena dva MiG-a i nešto municije.

Pri zauzimanju aerodroma ranjeno je i uhvaćeno ukupno 40 vojnika i zaplijenjene su velike količine municije.

UN: 70.000 žrtava u Siriji

Komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pillay rekla je u utorak da se broj žrtava u Siriji približio 70.000.

Prije manje od šest sedmica, Pillay je rekla da je broj žrtava prešao 60.000. Dodala je da je ovo “istinski šokantno”, javio je AP.

Međutim, na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a održanog u utorak rekla da se u posljednjih nekoliko sedmice broj žrtava vjerovatno povećao za oko 10.000, prenosi agencija Fena.

Dodala je da su duboke podjele i neaktivnost povodom sirijskog sukoba “katastrofalne, a civili plaćaju cijenu toga”.

Ponovo je tražila od Vijeća sigurnosti da sirijski slučaj iznese pred Međunarodni krivični sud.

“Aerodrom se koristio prilikom bombardiranja sjevernog i istočnog Halepa. Njegovim osvajanjem prekinuli smo put opskrbe režima od Halepa prema istoku”, kazao je Minbig.

Pobunjenici su dan ranije zauzeli grad Taqba, u susjednoj provinciji Raqqa, a zatim i stratešku branu na reci Eufrat.

Aktivisti u Halepu rekli su za AFP da su pobunjenici na sjeveru sada usmjerili snage na zauzimanje vojnih aerodroma i baza.

Ban poziva na pregovore

U međuvremenu je generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon pozvao Vladu u Damasku da prihvati poziv opozicije na mirovne pregovore, nekoliko sati pošto je sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao da će nastaviti da se bori s pobunjenicima.

Lider sirijske opozicione Nacionalne koalicije Ahmed Mouaz al-Khatib pozvao je u ponedjeljak Vladu Sirije na pregovore, a Ban je, u govoru pred Vijećem za vanjske poslove, istakao da taj poziv predstavlja “hrabru ponudu” i “šansu koju ne smijemo propustiti”.

“Ovo je šansa da sa poražavajuće vojne logike pređemo na politički pristup koji obećava”, istakao je šef UN-a, poručujući i sirijskoj Vladi i Vijeće sigurnosti UN-a da “odgovore pozitivno”.

Assad, koji je ranije isticao da je spreman na pregovore, ali bez preduvjeta, u ponedjeljak je kazao da neće pokleknuti pred sve jačim pritiscima i “zavjerama”.

Sukobi u Siriji traju od marta 2011. godine, kada su najprije počeli antivladini protesti, koji su ubrzo prerasli u oružanu pobunu.

Izvor: Agencije