Ankara se neće odreći sjevernog Kipra

Bagis: Ankara će nastaviti kontakte s EU (EPA)

Ankara se nikada neće odreći nacionalnih interesa na sjevernom Kipru i neće priznati grčku administraciju u Nikoziji da bi postala član Evropske unije (EU), izjavio je turski ministar za eurointegracije Egemen Bagis.

“Za Tursku je nemoguće da sjedne za isti sto s jednom administracijom (Republika Kipar) koja nije priznala vladu u Ankari”, izjavio je turski ministar, prenijeli su mediji u Istanbulu.

Bagis je naglasio da njegova zemlja neće kontaktirati s Republikom Kipar dok bude predsjedavajući EU.

Reklama

Republika Kipar, koja je postala član EU 2004. godine, prema ustaljenom redoslijedu, 1. jula iduće godine treba preduzeti šestomjesečnu funkciju predsjedavajućeg EU.

Bagis je, međutim, objasnio da će Ankara i u tom periodu nastaviti kontakte s EU, s kojom već pet godina vodi pristupne pregovore.

Pregovori bez uspjeha

Reklama

To je zaokret u Ankari, koja je do sada prijetila da će “zamrznuti” odnose i s EU dok vlada u Nikoziji bude predsjedavajući EU.

Turci su na sjeveru Kipra 1983. godine jednostrano proglasili svoju državu, koju je do sada priznala samo Ankara.

To je zaokret u Ankari, koja je do sada prijetila da će ‘zamrznuti’ odnose i s EU dok vlada u Nikoziji bude predsjedavajući EU.

Reklama

Republika Kipar, koja predstavlja cijeli otok, član je EU i Ujedinjenih naroda (UN).

Pregovori grčke i turske zajednice o ponovnom ujedinjenju otoka već godinama se vode pod pokroviteljstvom UN-a, ali za sada bez većeg uspjeha.

Dvije strane ne mogu se dogovoriti oko podjele vlasti u budućoj federaciji i povratu grčke imovine koju su zaposjeli Turci na sjeveru otoka.

Izvor: Agencije