Turska protjerala izraelskog ambasadora

Izrael napao humanitarnu flotu prošle godine (EPA)

Turska je danas, pred očekivano objavljivanje izvještaja UN-a o izraelskom napadu na humanitarnu flotilu za Gazu 2010, protjerala ambasadora Izraela i obustavila vojnu saradnju.

Ankara je, kako su jučer prenijeli turski mediji, dala datum objavljivanja izvještaja UN-a kao krajnji rok Izraelu da se izvini za taj napad.

U skladu s pravom

Iako će UN izvještaj o incidentu u maju 2010. objaviti zvanično tek popodne, jedan neimenovani izraelski zvaničnik koji je imao prilike da vidi izvještaj, rekao je da je on pokazao da su akcije Izraela bile u skladu sa međunarodnim pravom.

Jerusalem je naveo da se neće izvinuti Turskoj, jer se to ne traži u izvještaju, već se umjesto toga sugerira da Izrael treba da izrazi žaljenje i plati odštetu porodicama žrtava.

Pomenuti izraelski zvaničnik rekao je, također, da se njegova zemlja nada da se dvije države sada mogu “vratiti saradnji koja je bila kamen temeljac regionalne stabilnosti”.

U izvještaju UN-a, prema kopiji dostavljenoj listu The New York Times, navodi se da “Turska i Izrael treba da nastave sa punim diplomatskim odnosima, da poprave odnose u interesu stabilnosti na Bliskom istoku, ali i međunarodnog mira i stabilnosti”.

Izraelska istraga o incidentu sa humanitarnom flotilom pokazala je da vlada nije učinila ništa loše, i da je oružana odbrana izraelske pomorske blokade Gaze bila opravdana po međunarodnom pravu. Turski komitet, koji je također sproveo istragu, odbacio je, međutim, izraelske tvrdnje o samoodbrani i istakao da su izraelski vojnici upotrijebili “pretjeranu” silu protiv nenaoružanih civila.

Legitimna mjera

Izvještaj UN-a, prema The New York Timesu, prihvata poziciju Izraela da je pomorska blokada bila “legitimna sigurnosna mjera” jer se ta zemlja “suočava sa realnom prijetnjom po svoju sigurnost od ekstremističkih grupa iz Gaze”. U izvještaju se, ipak, priznaje da je izraelska upotreba sile bila “pretjerana i nerazumna”. 

“Izrael nije panelu UN-a (koji je sproveo izvještaj) osigurao nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za devet smrti”, prema dijelu izvještaja koji je citirao The New York Times.

 UN su navele da su “forenzički izvještaji pokazali da je većina ubijenih ustrijeljena više puta, uključujući i one koji su usmrćeni s leđa i iz blizine”.

Izvor: Agencije