Erdogan: Turska će insistirati na izvinjenju

Jedan od napadnutih brodova koji su nosili humanitarnu pomoć (EPA)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja nikada neće odustati od zahtjeva da se Izrael izvini Ankari zbog ubistva devet turskih državljana koji su stradali sredinom prošle godine prilikom pokušaja dopremanja pomoći Palestincima u Gazi.

“Sve dok se Izrael ne izvini, plati kompenzaciju i ukloni embargo nad Gazom nemoguće je zacijeliti odnose Turske i Izraela”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu, prenijela je agencija AFP.

Erdogan je kazao da će i Turska i porodice žrtava poduzeti nove korake po tom pitanju, ne navodeći detalje.

Izrael je ranije danas odbacio zahtjev SAD-a da se izvini Turskoj za pogibiju devet Turaka, propalestinskih aktivista, koji su izgubili život u sukobu s izraelskim mornaričkim komandosima prilikom upada na turski brod Mavi Mrmara, koji je maja 2010. godine pokušao da probije blokadu pojasa Gaze.

Pošto Izrael drži pod blokadom pojas Gaze, kako bi spriječio naoružavanje Hamasa, izraelski komandosi su 31. maja prošle godine upali na brod koji je, kako se tvrdi, prevozio humanitarnu pomoć i na njemu ubili devet turskih državljana.

Ankara je zbog toga oštro protestirala i povukla svog ambasadora iz Izraela, i odnosi dviju do nedavno prijateljskih zemalja su se našli “na ledu”.

Zvanična Turska normalizaciju odnosa sada uslovljava izvinjenjem Izraela, davanjem obeštećenja porodicama ubijenih i ukidanjem blokade Palestinaca u Gazi.

Specijalna komisija UN-a će sutra objaviti svoj izvještaj o tom incidentu o kome Turska i Izrael imaju potpuno oprečne stavove.

Izvor: Agencije