Nigerijska vojska ubila desetke civila

Nigerijski zvaničnici nisu htjeli komentirati ovaj incident koji se desio u gradu sjedištu grupe Boko Haram (EPA)

Nigerijski vojnici ubili su više od 30 civila u sjeveroistočnom gradu Maiduguriju nakon što je bomba pogodila njihov konvoj, prenose agencije.

Vojnici iz specijalne jedinice otvorili su vatru nakon eksplozije u gradu sjedištu oružane grupe Boko Haram, koja želi uvesti islamsku državu, pišu agencije.

Medicinska sestra u bolnici Umaru Sehu rekla je da je 30 ubijenih na sebi imalo civilnu odjeću, a još petoro vojne uniforme.

Reklama

Novinari koji se tamo nalaze izvještavaju da nisu vidjeli nikakvo oružje niti drugi dokaz da ubijeni pripadaju Boko Haramu, koji svoje napade najčešće izvodi na sjeveru sa pretežno muslimanskim stanovništvom.

‘Vansudska ubistva’

Agencije prenose da je vojnik, koji nije želio biti imenovan, potvrdio da je napad odgovor na bombu koja je u ponedjeljak, kako je rekao, ubila njihovog poručnika.

Reklama

“Ubili su našeg vojnika, nismo imali druge opcije”, rekao je on.

Novinarka Al Jazeere Yvonne Ndege, koja izvještava iz prijestolnice Abuje, citirala je glasnogovornika vojske koji je rekao da se “desio napad na naoružano patrolno vozilo, te da se vjeruje da su dvojica do četvorice vojnika poginula”.

“Glasnogovornik nije dao tačne brojke. Rekao je da su vojnici pretrpjeli štete i da su neki od njih povrijeđeni”, navela je ona.

Reklama

Nigerijski zvaničnici nisu htjeli komentirati ovaj incident.

Vojska se često optužuje za takozvana “vansudska ubistva” u svojim obračunima sa Boko Haramom.

Izvori: Al Jazeera i agencije