Kineska letjelica u Mjesečevoj orbiti

Orbiter je lansiran u okviru kineskog programa ispitivanja Mjeseca (China Space Website)

Kineski svemirski brod bez ljudske posade ušao je u orbitu Mjeseca, a jedna rotacija traje 127 minuta, prenijela je kineska agencija Xinhua.

Brod je u posljednja tri dana obavio tri orbitalna transfera. Poslije stabiliziranja okretanja, lunarni orbiter letjet će na visini od 200 kilometara iznad površine Mjeseca da bi provjerio tehnologije ključne za sljedeću fazu misije na Zemljinom satelitu, prenosi Tanjug.

Orbiter je lansiran 24. oktobra u okviru kineskog programa ispitivanja Mjeseca.

Reklama

Projekat ima tri faze. U prvoj je napravljena trodimenzionalna mapa površine Mjeseca radi utvrđivanja područja za slijetanje budućih brodova.

Spuštanje na Mjesec

U drugoj fazi, Kina je 2013. godine obavila spuštanje sonde na površinu Mjeseca.

Reklama

Ovi podaci će služiti za izvršenje treće faze programa, odnosno slanja bespilotne letjelice Chang'e 5 na Mjesec 2017. godine.

Ta letjelica bi sa Mjeseca trebala prikupiti najmanje dva kilograma uzoraka tla, koji bi se testirali u Kini po povratku.

Kina je obavila i seriju lansiranja meteoroloških satelita. Jedan takav aparat lansiran je 31. decembra i bit će korišten za nadgledanje vremenskih prilika na Zemlji.

Kineski program lunarnog orbitera je prva misija u proteklih 40 godina kojom se šalje letjelica na Mjeseca i nazad na Zemlju. Prethodno su slične misije obavili bivši Sovjetski savez i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije