Digitalni otpad troši energiju – kako spriječiti njegovo stvaranje

Nakupljanjem starih mailova i aplikacija koje se ne koriste, stvara se digitalni nered koji crpi energiju, jer ti sistemi onda neprestano upravljaju ponovljenim ili zastarjelim podacima.

Digitalni otpad se smanjuje i brisanjem starih, dupliranih ili suvišnih fajlova s cloud-servera, a korisno je i izbjegavanje dupliranja fajlova na različitim uređajima i platformama (EPA - Ilustracija)

Dnevne aktivnosti korisnika interneta povećavaju digitalni otpad jer svaki mail, fotografija, video ili dokument koji sačuvamo online zahtijeva dodatni utrošak električne energije na serverima, a karbonski otisak podiže se različitim digitalnim aktivnostima, poput streaminga ili korištenja cloud servisa koji procesuiraju podatke i troše energiju, objavila je kompanija Kaspersky, specijalizirana za cyber-sigurnost.

Nakupljanjem starih mailova, dvostrukih fajlova i aplikacija koje ne koristimo stvaramo digitalni nered koji dodatno crpi energiju, jer ovi sistemi onda neprestano upravljaju ponovljenim ili zastarjelim podacima, upozoravaju iz Kasperskog.

Eksperti iz ove kompanije predložili su nekoliko načina za smanjenje digitalnog otpada, među kojima su otkazivanje pretplate na nepotrebne newslettere i promotivne mailove, čime se reducira tok digitalnog otpada i smanjuje opterećenje servera koji se oslobađa redovnim čišćenjem starih i nevažnih emailova.

Korištenje podataka i crpljenje energije se reducira kada u podešavanjima streaming platformi smanjimo rezoluciju, a ta praksa je posebno korisna kada samo slušamo nešto u pozadini i nije neophodno da se fokusiramo na sliku ili kada sadržaj gledamo na manjim ekranima gdje razlika u rezoluciji nije toliko primijetna, prenosi Tanjug.

Brisanje starog i suvišnog materijala

Digitalni otpad se smanjuje i brisanjem starih, dupliranih ili suvišnih fajlova s cloud-servera, a korisno je i izbjegavanje dupliranja fajlova na različitim uređajima i platformama.

Efikasnost digitalnih resursa se povećava brisanjem dupliranih slika i snimaka, a najbolja opcija za čuvanje dokumenata su sigurnosna rješenja, jer osiguravaju šifrirane valute za lične podatke.

Kada je riječ o aplikacijama i programima koje rijetko koristimo, savjet je da ih deinstaliramo, jer tako značajno utječemo na smanjenje skladištenih podataka i resursa potrebnih za njihovo održavanje.

Smanjujemo prijenos podataka i potrošnju energije kada u aplikacijama, koje ne zahtijevaju konstantne operacije, onemogućimo automatska podešavanja, dodaju iz Kasperskog.

Izvor: Agencije