Rasisti iz Udina na pet godina zabranjen ulazak na stadione

Susret Udinesea i Milana je dva puta prekidan zbog rasističkog vrijeđanja gostujućeg golmana, zbog čega su on i saigrači napuštali teren.

Golman Mike Maignan našao se na udaru rasista na utakmici u Udinama (Reuters)

Huliganu iz Udina izrečena je petogodišnja zabrana ulaska na stadione u zemlji zbog vrijeđanja na rasnoj snovi golmana Milana, Mikea Maignana.

Novinska agencija ANSA je prenijela da je 46-godišnjem “poznatom kriminalcu iz pokrajine Udine” zabranjen pristup svim sportskim događajima zbog skandiranja francuskom golmanu 12 puta tokom utakmice, koju su prošli vikend igrali Udinese i Milan.

Udinese je naveo da je, u zajedničkim naporima s lokalnom policijom, klub identificirao osumnjičenog te predložio da se toj osobi doživotno zabrani pristup svom stadionu.

Reklama

Susret 21. kola italijanske Serie A u Udinama dva puta je prekidan zbog vulgarnog ponašanja malog dijela domaćih huligana. Zbog toga su golman Maignan, a i ostali njegovi saigrači iz Milana, napuštali teren.

Rasizam i u Salernu

Italijanski nogometni prvoligaš Udinese ranije je predložio da se rasistima doživotno zabrani ulazak na njegov stadion.

„Istraga traje, tražimo odgovorne osobe za taj izgred […] Općeg skandiranja nije bilo, a nije ga primijetilo ni tužiteljstvo“, objavio je klub najavljujući da će krivci biti kažnjeni doživotnom zabranom ulaska na stadion.

Reklama

Nastavak je to borbe protiv rasizma na nogometnim terenima diljem svijeta, a Serie A je u posljednjem kolu imala još jedan takav slučaj. U Salernu, gdje je Genoa pobijedila Salernitanu, domaći navijači su gostujuće igrače, prilikom njihove proslave postignutog pogotka, gađali raznim predmetima. Prema dijelu gostujućih igrača afričkog porijekla doletjela je čokolada.

U italijanskom nogometu godinama unazad zabilježeno je mnogo rasističkih incidenata.

Infantino prijeti oduzimanjem bodova

U međuvremenu se oglasio i Gianni Infantino, predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA), koji je predložio automatsko oduzimanje bodova ekipama čiji navijači budu širili rasizam tokom mečeva.

„Pored procesa u tri koraka (utakmica zaustavljena, utakmica ponovo zaustavljena, utakmica prekinuta) moramo da automatski upišemo poraz ekipi čiji se navijači ponašaju rasistički i koji su uzrokovali prekid meča“, napisao je Infantino.

Prema njegovom prijedlogu, uslijedile bi i suspenzije stadiona te krivične prijave rasistima.

Izvor: Agencije