Atalanta protiv Bayera za trofej, ali i prekid ‘crnog niza’

Nikada u historiji Atalanta nije bila prvak Serie A, ali određeno prokletstvo je stvoreno u bliskoj prošlosti jer je klub iz Bergama igrao pet puta finale Kupa i nijednom ga nije osvojio.

Atalanta će iduće srijede u Dublinu igrati protiv novog njemačkog prvaka Bayera iz Leverkusena u finalu Lige Evrope (Michele Maraviglia / ANSA via EPA)

Porazom u finalu Kupa Italije od Juventusa (0:1) nogometašima Atalante i dalje kao jedini trofej u historiji ostaje osvajanje domaćeg Kupa daleke 1963. godine.

Nikada u historiji Atalanta nije bila prvak Serie A, ali određeno prokletstvo je stvoreno u bliskoj prošlosti jer je klub iz Bergama igrao pet puta finale Kupa i nijednom ga nije osvojio. U završnom susretu je padao 1987, 1996, 2019, 2021. i ove godine. Od Juventusa su izgubili i finale 2021. godine (1:2), dok su 2019. godine poraženi od Lazija (0:2).

Finale protiv nepobjedivog Bayera

Igrači Atalante ove sezone imaju još jednu priliku stati nakraj tom crnom finalnom nizu. Nakon što su sjajno odradili sezonu u Ligi Evrope te izbacili, između ostalih, Liverpool u četvrtfinalu, Atalanta je stigla do velikog finala.

U Dublinu će iduće srijede, 22. maja, igrati protiv novog njemačkog prvaka Bayera iz Leverkusena. Problem za Atalantu svakako je činjenica što će do prvog trofeja nakon 1963. godine, odnosno drugog ukupno u historiji, pokušati doći preko kluba koji je ove sezone odigrao 50 utakmica i ni u jednoj nije poražen, prenosi Hina.

Izvor: Agencije