EURO 2016: Portugal pobijedio Srbiju 2:1

Portugal je preuzeo vodstvo na tabeli grupe I s devet bodova, dok je Srbija predzadnja s jednim osvojenim bodom (Reuters)

Nogometna reprezentacija Portugala preuzela je vodstvo u grupi I kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. nakon što je u Lisabonu pobijedila Srbiju sa 2:1.

Portugal je poveo golom Ricarda Carvalha u 10. minuti, a Srbija je u 63. minuti izjednačila sjajnim “škaricama” Nemanje Matića.

No, radost gostiju kratko je trajala. Domaćin je dvije minute kasnije stigao do novog vodstva. Akciju je započeo Cristiano Ronaldo, koji je uposlio Joaoa Moutinha, a ovaj lijepo asistirao Fabiu Coentrau za pogodak.

Reklama

U ranije odigranom susretu iz ove grupe Albanija je upisala važnu pobjedu, savladavši kod kuće Armeniju sa 2:1. Armenci su odlično krenuli i poveli u četvrtoj minuti golom Movsisjana.

Tek u posljednjih 20 minuta domaća selekcija je uspjela doći do preokreta, i to nakon što je Armenija ostala sa igračem manje, jer je u 70. minuti Hambardzumijan dobio crveni karton. Strijelci za Albaniju bili su Mergim Mavraj (77) i Shkelzen Gashi (82).

Portugal je preuzeo vodstvo na tabeli s devet bodova, dok Danska i Albanija imaju po sedam. Srbija je ostala s jednim bodom i sve je dalje od EP-a. Jedan bod ima i Armenija.

Reklama

Historijski gol Gibraltara

U derbiju grupe D Irska i Poljska su u Dublinu odigrale 1:1. Poljska je povela u 26. minuti golom Slawomira Peszka, a domaćin je do boda stigao pogotkom Shanea Longa u sudijskoj nadoknadi.

Nakon neuvjerljivog starta u kvalifikacijama, reprezentacija Njemačke je u gostima savladala Gruziju s 2:0, a rezultat je mogao biti i uvjerljiviji da svjetski prvaci nisu promašili brojne šanse. Pogotke za Njemačku zabilježili su Marco Reus (39) i Thomas Mueller (44).

Reklama

Škotska je očekivano savladala amatere s Gibraltara sa 6:1. No, za Gibraltar, koji je tek 2013. godine primljen u punopravno članstvo UEFA-e, uprkos porazu utakmica protiv Škota ostat će im u sjećanju, jer su postigli prvi gol u kvalifikacijama, odnosno u jednoj takmičarskoj utakmici.

Novi heroj Gibraltara je policajac Lee Casciaro, koji je postigao taj historijski gol, a asistirao mu je advokat Aaron Payas.

Na prvom mjestu grupe D nalazi se Poljska s 11 bodova, Njemačka i Škotska imaju po 10, a Irska je četvrta s osam bodova. Posljednje dvije pozicije drže Gruzija (3) i Gibraltar (0).

Reklama

Remi Mađarske i Grčke

U posljednjem susretu grupe F Mađarska i Grčka su odigrale bez golova. U ranije odigranom meču, Sjeverna Irska je pobijedila Finsku 2:1, a Rumunija je slavila protiv Farskih Otoka 1:0.

Na vrhu tabele je Rumunija (13) ispred Sjeverne Irske (12) i Mađarske (8). Finska je četvrta (4), Farski Otoci su na petoj poziciji (3), a Grčka je posljednja (2).

Izvor: Agencije