Dolazak olimpijskog plamena u Marseille osiguravat će 6.000 policajaca

Nakon što je zapaljen u Grčkoj na antičkom mjestu Olimpija, olimpijski plamen će stići u Marseille morskim putem, na palubi Belema, broda s tri jarbola.

Oko 6.000 pripadnika policijskih snaga bit će raspoređeno 8. maja ako bi osigurao dolazak olimpijskog plamena u Marseille (EPA-EFE/VASSILIS PSOMAS)

Oko 6.000 pripadnika policijskih snaga bit će raspoređeno 8. maja ako bi osigurao dolazak olimpijskog plamena u Marseille, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin, javlja Hina.

Uzimajući u obzir mobilizirane snage grada Marseillea (vatrogasce, sigurnosno osoblje, komunalne policajce itd.), ovaj broj aktiviranih pripadnika snaga reda će nadmašiti onaj koji je mobiliziran u ovom francuskom gradu u septembru 2023. prilikom posjeta pape Franje.

Nakon što je zapaljen u Grčkoj na antičkom mjestu Olimpija, olimpijski plamen će stići u Marseille morskim putem, na palubi Belema, broda s tri jarbola.

Nema jasne prijetnje

Iako za sada nema “jasne prijetnje” koja bi ciljala na dolazak plamena u Marseille, ministar je precizirao da policija radi na raznim scenarijima, posebice u smislu “radikalnog islamizma”.

“Postavit ćemo sve što je predviđeno antiterorističkim zakonima za praćenje i sprječavanje bilo kakvog incidenta”, dodao je Darmanin, također spominjući rizike koji bi mogli doći od “ekstremne desnice i ekstremne ljevice”.

I u slučaju da se dogodi da 8. maja puše vjetar jači od 25 čvorova što bi spriječilo Belem da uđe u Staru luku, Darmanin je dodao da postoji “alternativa”.

Izvor: Agencije