Bianchi kritično nakon udesa na Formuli 1

Zabrinuta lica u boksu Marussije pokazala su da se radilo o teškom sudaru (Getty Images)

Francuski vozač Formule 1 Jules Bianchi ozlijeđen je u incidentu koji se dogodio na utrci za Veliku nagradu Japana, koja je prekinuta šest krugova prije kraja, potvrđeno je iz Međunarodne automobilske federacije (FIA).

Bianchi je, kako prenosi mediji, u besvjesnom stanju prebačen helikopterom u bolnicu.

Momčad Marussije potvrdila je kako je njihov vozač hitno operiran.

Reklama

Bianchi je nekoliko krugova prije kraja utrke na stazi natopljenom vodom izletio i zabio se u auto-dizalicu, a zadobio je teške ozljede glave.

Udario u dizalicu

Nesretni Francuz imao je peh jer se samo nekoliko minuta prije njegova izlijetanja u zaštitnu ogradu zabio Adrian Sutil.

Reklama

Organizatori su pozvali auto-dizalicu u koju je na istom zavoju podletio Bianchijev bolid.

I Julesov otac Philippe potvrdio je novinarima kako je njegov sin pretrpio tešku traumu glave, zbog čega se nalazi u kritičnom stanju.

„Bianchi je dobio težak udarac u glavu“, potvrdio je i Mika Salo, bivši vozač i sudac na utrci u Suzuki, a svjedoci kažu da mu je kaciga bila uništena nakon nesreće.

Reklama

Prema pisanju medija, Bianchi se nalazi u umjetno izazvanoj komi.

Težak sudar

Nakon utrke na stazi u Suzuki nijednom nije prikazan incident u kojem je zbog kiše i vlažne podloge Bianchi, inače vozač Marussije, izgubio kontrolu i izletio sa staze.

Reklama

Jules Bianchi odvezen je u bolnicu, a zabrinuta lica u boksu Marussije pokazala su da se radilo o teškom sudaru.

Prema prvim informacijama, koje prenosi tportal, 25-godišnji francuski vozač zabio se u dizalicu nakon nesreće Sutila. Vijesti nisu dobre, FIA je potvrdila da je bez svijesti odvezen u bolnicu.

Utrka je krenula pod sigurnosnim automobilom zbog snažne kiše, da bi nakon dva kruga bila prekinuta. Nakon 25 minuta vozači su izašli na stazu i utrka je počelo.

Reklama

Nico Rosberg je vodio u uvodnoj fazi, no Lewis Hamilton ga je prešao uoči drugog ulaska u boks i više ga nitko nije mogao stići.

Hamilton proglašen pobjednikom

Organizatori su odmah poslije incidenta u kojem je stradao Bianchi istaknuli crvenu zastavicu, prekinuli utrku, a za pobjednika je proglašen u tom trenutku vodeći Hamilton.

Drugi je bio Nijemac Nico Rosberg, a treći četvorostruki uzastopni svjetski prvak Sebastian Vettel.

Bodove su još osvojili Ricciardo, Button, Bottas, Massa, Hulkenberg,Vergne i Perez. Fernando Alonso odustao je na samom početku zbog kvara na bolidu.

Hamilton je ovom pobjedom povećao prednost za 10 bodova u poretku nad svojim kolegom iz Mercedesa Rosbergom. Ovo mu je osma pobjeda u sezoni.

Iduća utrka vozi se za tjedan dana u Sočiju.

Izvor: Agencije