Hirscher o povratku skijanju: Rezultati su mi zaista nevažni

Marcel Hirscher je skijanje napustio 2019. godine; priznaje da u posljednje vrijeme nije često trenirao. Od naredne sezone nastupa pod nizozemskom zastavom.

Hirscher je tokom karijere ostvario 67 pobjeda u Svjetskom kupu od kojih samo jedna nije bila u tehničkoj disciplini (Leonhard Foeger / Reuters)

Osmostruki osvajač Velikog kristalnog globusa, 35-godišnji austrijski skijaš Marcel Hirscher, koji je najavio povratak skijanju u sljedećoj sezoni, ali pod nizozemskom zastavom, izjavio je da uspješnost tog projekta neće mjeriti ostvarenim rezultatima.

„Prvi put u životu rezultati su mi zaista nevažni. Neću uspjeh mjeriti prema rezultatima, nego prema osjećajima. Sa svakim novim doživljajem, projekt će biti uspješan“, izjavio je proslavljeni skijaš gostujući u emisiji „Sport und Talk“ u programu ServusTV.

Hirscher je spomenuo da je dobio mnogo ohrabrujućih poruka, nakon što je objavio namjeru povratka na skijaška takmičenja. Na pitanja koliko će potrajati njegov povratak skijanju i u kojim disciplinama bi trebao nastupiti, Hirscher nije dao precizan odgovor.

Pet godina izvan takmičenja

„Takmičit ću se dok god će mi to biti zabavno. Imam dvije kompanije, djecu i još mnogo hobija. Vidjet ćemo u kojim disciplinama ću nastupati“.

Hirscher je tokom karijere ostvario 67 pobjeda u Svjetskom kupu od kojih samo jedna nije bila u tehničkoj disciplini, a ostvario ju je u superveleslalomu 2015. u Beaver Creeku. U slalomu i veleslalomu je osvojio i veliku većinu medalja na najvećim takmičenjima. Jednu od dvije zlatne olimpijske medalje osvojio je u alpskoj kombinaciji, u kojoj ima zlato i srebro sa svjetskih prvenstava.

Skijanje je napustio 2019. godine, a otkrio je i da u posljednje vrijeme nije često trenirao. „Pet dana godišnje – dakle, u pet godina 25 puta“, prenijela je Hina njegove riječi.

Izvor: Agencije