Golijada u pobjedama Srbije i Crne Gore

Mreža Walesa se tresla šest puta (Tanjug)

Nogometaši Srbije savladali su reprezentaciju Walesa rezultatom 6:1 u Novom Sadu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se igra u Brazilu 2014. godine.

Golove za Srbiju postigli su Aleksandar Kolarov u 16., Zoran Tošić u 24., Filip Đuričić u 39. minuti, Dušan Tadić u 55., Branislav Ivanović u 80. i Miralem Sulejmani u 90. minuti.

Počasni pogodak za reprezentaciju Walesa postigao je Gareth Bale u 31. minuti.

Reklama

Crna Gora je na gostovanju u San Marinu također postigla šest golova i odnijela kući sva tri boda.

Golove su postigli Luka Đorđević u 24., Fatos Beqiraj u 26. i 51. minuti, Elsad Zverotić u 69., te Andrija Delibašić u 78. i 81. minuti.

Hrvatska je u Briselu remizirala sa Belgijom, 1:1. “Vatreni” su poveli golom Ivana Perišića u 6. minuti, da bi Belgija izjednačila preko Guillaume Gilleta u 45.

Reklama

Makedonija je također odigrala neriješeno protiv reprezentacije Škotske. Nikolče Noveski doveo je Makedoniju u vodstvo u 11. minuti, da bi Škotska preko Kennyja Millera izjednačila u 43. 

Trijumf BiH u Zenici

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je na stadionu Bilino Polje u Zenici trijumfovala nad ekipom Latvije sa 4:1.

Reklama

Latvija je povela golom Kasparsa Gorkssa u 5. minuti.

Golove za BiH su postigli Zvjezdan Misimović u 12. i 54. minuti, Miralem Pjanić u 44. minuti i Edin Džeko u 90. minuti.

“Mislim da smo od početka do kraja bili bolja ekipa. Mislim da smo jedino imali malo problema kod njihovih prekida”, rekao je Džeko. 

Reklama

Pjanić je kazao da je zadovoljan kvalitetom igre koju su pružili bh. reprezentativci.

“Dali smo dosta golova, mislim da je dobar rezultat. Trea obako dalje nastaviti, ozbiljno sve shvatiti. Cilj nam je, svi ga znaju, prvo mjesto, ali još je dug put”, rekao je on.

Trijumf nad Latvijom dolazi nakon ubjedljive pobjede protiv reprezentacije Lihtenštajna rezultatom 8:1.

Reklama

Sljedeću utakmicu kvalifikacija za SP reprezentativci BiH igrat će protiv Grčke.

U prvoj utakmici kvalifikacija za Mundijal, Latvija je na domaćem terenu poražena od Grčke rezultatom 2:1.

Reprezentacija Slovenije u grupi E na stadionu Ullevaal u Oslu izgubila je od domaćina Norveške 1:2. U prvoj utakmici kvalifikacija Slovenija je na domaćem terenu doživjela poraz od reprezentacije Švicarske rezultatom 2:0.

Reklama

Pobjede Švicarske, Turske i Bugarske

Reprezentacija Albanije u grupi E na stadionu Swissporarena u Luzernu igrala je protiv domaćina Švicarske, a poražena je sa 2:0. Albanija je u prvoj utakmici kvalifikacija na domaćem terenu ostvarila pobjedu protiv Kipra rezultatom 3:1.

U drugim utakmicama već odigranim u utorak, Turska je trijumfovala nad Estonijom, 3:0, dok je Bugarska pobijedila Armeniju 1:0.

U dosadašnjem dijelu kvalifikacija, selekcije BiH i Engleske se nalaze u vrhu sa najviše postignutih pogodaka, osam i pet. Edin Džeko i Vedad Ibišević su na vrhu liste strijelaca sa po tri gola.

Prema najnovijoj rang-listi Svjetske fudbalske federacije (FIFA) za septembar 2012. godine, reprezentacija BiH je pozicionirana na 30. mjestu.
Najbolje rangirana reprezentacija iz regije je Hrvatska, koja se nalazi na visokom devetom mjestu, a slijede Slovenija na 24., Srbija na 42., Crna Gora koja je 48., Albanija 84. i Makedonija na 97. mjestu.

Zbog vremenske razlike, azijske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igrale su se nekoliko sati ranije, a najveće iznenađenje priredio je Jordan, pobjedom protiv Australije.

Početkom drugog poluvremena, jedanaesterac za Jordan izborio je igrač utakmice – napadač Al Saify, a pogodio je Abdel-Fattah, najbolji jordanski strijelac u ovim kvalifikacijama.

U 73. minuti, Al Saify – nakon izborenog jedanaesterca i asistira. Pogodio je iskusni veznjak Amer Deb i izazvao delirij na stadionu. Nekoliko minuta prije kraja, Australija je smanjila, ali završilo je pobjedom Jordana – 2-1 – za veliko slavlje uz vatromet.

Izvor: Agencije