Online kupovina hrane u Srbiji povećana za 200 posto

U Srbiji očekuju da će rast e-trgovine biti nastavljen i u budućnosti (EPA)

U Srbiji se od aprila ove godine on line kupovina hrane povećala za 200 posto, odjeće za 100 posto, a tehničkih uređaja i računarske opreme za 50 posto, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Istovremeno, za oko 30 posto porastao je i broj prigovora potrošača o načinu ostvarivanja njihovih prava, prenosi Tanjug.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je za Tanjug da su tokom vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19 poštanski operatori zabilježili rast broja pošiljki, odnosno dostava robe kupljene putem e-trgovine za 40 posto, dok su trgovci bilježili rast e-trgovine od 50 posto do čak 300 posto.

Reklama

“I nakon ukidanja vanrednog stanja poštanski operatori beleže još veći rast od 50 odsto do 100 odsto, dok većina trgovaca beleži rast u proseku oko 100 odsto, prema podacima e-Commerce Asocijacije Srbije“, rekla je Matić.

Rast e-trgovine

Izrazila je očekivanje da će rast e-trgovine biti nastavljen kako zahvaljujući već redovnim e-kupcima, tako i pojavljivanjem novih kupaca koji se sada upoznaju sa sigurnošću i kvalitetom on line trgovine, ali i trgovcima koji sve više otvaraju on line kanale prodaje.

Tehnički uređaji i računarska oprema su oduvijek najtraženija roba u elektronskoj trgovini, ali u vrijeme epidemije virusa korona, navodi Matić, ta situacija se promijenila, pa su građani on line najviše kupovali hranu i odjeću.

Reklama

U aprilu se, kaže Matić, desio ekstremni porast elektronske trgovine, veliki broj ljudi je prvi put probao da kupuje on line i otkrio sve benefite kupovine bez odlaska u prodavnicu, ali i navodi da rast elektronske trgovine prati i povećan broj prigovora potrošača o načinu ostvarivanja njihovih prava, i to oko 30 posto.

Matić je navela da novi Zakon o zaštiti potrošača jasno definiše prava potrošača iz ugovora na daljinu, odnosno u okviru on line kupovine, kao i obaveze trgovca o predugovornom informisanju, izvršenju i roku isporuke, i pravu potrošača na odustanak od ugovora u roku od 14 dana bez navođenja razloga, te obaveze trgovca u tim slučajevima.

“Međutim, važno je napomenuti da se ova prava mogu ostvariti samo ukoliko potrošači kupuju kod registrovanih trgovaca, što je i glavni uslov za bezbednu i sigurnu on line kupovinu“, naglašava Matić.

Reklama

Dodala je da je jedna od brojnih aktivnosti Ministarstva koja se odnosi na jačanje povjerenja građana u e-trgovinu i objavljivanje vodiča za e-trgovinu.

Rast elektronske trgovine u Srbiji bilježi se od početka godine, i prije uvođenja vanrednog stanja, a prema podacima Narodne banke Srbije u prvom kvartalu ove godine broj dinarskih e-transakcija karticama i e-novcem bilježi rast za 82,19 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

Izvor: Agencije