Lufthansa zbog štrajkova s većim gubitkom na početku godine

Neto gubitak grupe u prva je tri ovogodišnja mjeseca iznosio 734 miliona eura i bio je za 57 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje poslovni izvještaj.

U tri mjeseca zaključno s martom kompanija je prevezla više od 24 miliona putnika, za 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje poslovni izvještaj (REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo)

Njemačka aviokompanija Lufthansa izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.

Neto gubitak grupe u prva tri ovogodišnja mjeseca je iznosio 734 miliona eura i bio je za 57 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje poslovni izvještaj, prenosi Hina.

Negativan utjecaj vala štrajkova više grupa zaposlenika unutar kompanije kao i zaposlenika partnera iznosio je oko 350 miliona eura, navodi uprava.

Povećanje kapaciteta

Na poslovanje Lufthanse utjecali su i problemi u nabavnim lancima i geopolitička nestabilnost.

Prihod je uvećan za pet posto u odnosu na početak 2023. godine, na 7,39 milijardi eura, uključujući 5,9 milijardi eura prihoda od prometa, većeg za tri posto nego lani.

U tri mjeseca zaključno s martom kompanija je prevezla više od 24 miliona putnika, za 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje poslovni izvještaj.

U drugom tromjesečju grupa planira povećati raspoložive kapacitete na oko 92 posto pretpandemijskog nivoa, skromnije od onoga što su prvobitno planirali, istaknuvši među razlozima daljnja ulaganja u operativnu stabilnost i odgođene isporuke aviona.

Potvrdili su pozitivne izglede za poslovanje ovoga ljeta.

Izvor: Agencije