Libijski ribari bez posla i zaštite države

Ribari u Libiji žale se kako im vlasti te sjevernoafričke države ne pružaju nikakvu podršku i zaštitu te kako su prisiljeni raditi sa zastarjelom opremom i čamcima.

S druge strane, građani se žale kako, u nekada raskošnim tržnicama, ponuda ribe nije raznovrsna te da su cijene neprikladne. 

Ali i Abdu-Nnebijj al-Akari kao ribari žive više od 20 godina. Ribolov im je jedini izvor prihoda. No, tvrde kako nikada nije bilo teže raditi. Nedostaje im pribora i zamjenskih dijelova.

Reklama

“Ovakav ribarski čamac nekada je koštao 4.000 do 4.500 eura. Danas i do 7.000 eura. Njegov motor je nekada koštao 3.200 eura. Danas ga ne možete naći ni za 5.000 eura. To su stvari koje traju godinu-dvije i pokvare se, morate ih popravljati, a nema zamjenskih dijelova”, navodi Ali.

Kilogram sardina sedam eura

Na glavnoj pijaci ribe u Tripoliju ni kupci, ni trgovci nisu zadovoljni. Problem je počeo kada su državu, zbog izbijanja sukoba 2011. godine, napustili brojni radnici koji su radili u toj grani privrede.

Reklama

“Tržište ribe je smanjeno, jer više nema dovoljno ribara i radnika. Nekada je ovaj posao radilo mnogo stranih radnika. Libijci su samo lovili”, kaže prodavač Ashraf Muhammad.

Nisu sve ribe na ovoj pijaci iz libijskih voda, a građani se žale kako su cijene i domaće i uvezene ribe preskupe za njihov standard.

“Kilogram sardine je nekada koštao do dva eura, danas košta i više od sedam eura. Mnogi građani to sebi ne mogu priuštiti”, kaže jedan kupac.

Reklama

“Libija se nalazi na Sredozemnom moru. Dužina naše obale iznosi 2.000 kilometara. Morali bismo imati ribe i za izvoz”, dodaje drugi.

Obala duga 2.000 kilometara

Tripoli je poznat po restoranima s ribljim specijalitetima. Nekada su služili samo svježu ribu iz libijskih voda, u posljednje vrijeme sve više iz uvoza.

“Stanovnici Tripolija mnogo vole ribu. Ranije je 80 posto ribe koja se priprema u našim restoranima dolazilo iz libijskih voda. Sad uvozimo iz Holandije, Tunisa, Malte i Turske”, govori vlasnik restorana Ahmad al-Magrabi.

Dužina obale Libije iznosi 2.000 kilometara, što je svrstava u red država s bogatim ribljim fondom. No, taj je potencijal zapostavljen, kako zbog zagađenosti nekih priobalnih gradova, tako i zbog izostanka bilo kakve institucionalne podrške libijskim ribolovcima.

Izvor: Al Jazeera