Kina historijskim mjerama želi stabilizirati nekretninski sektor

Ulagači su priželjkivali mjere odlučnije državne intervencije kako bi se kompenzirala sve manja potražnja za novim i starim stanovima.

FILE PHOTO: A drone view of an under-construction residential development by Country Garden in Shanghai, China February 29, 2024. REUTERS/Xihao Jiang/File Photo

Kina je najavila “historijske” poteze kako bi stabilizirala posrnuli sektor nekretnina, pri čemu će centralna banka omogućiti dodatno finansiranje od 138 milijardi dolara i blaža pravila za hipotekarne kredite, a lokalne vlasti kupiti dio stanova, javlja Hina.

Ulagači su priželjkivali mjere odlučnije državne intervencije kako bi se kompenzirala sve manja potražnja za novim i starim stanovima, usporio pad cijena i smanjio sve veći broj neprodanih stanova.

Analitičari također već dugo pozivaju vladu da uskoči s kupovinama kako bi podržala nekretninski sektor, koji je na svom vrhuncu činio petinu kineskog BDP-a, a ostaje veliki uteg drugoj najvećoj ekonomiji svijeta.

Od 2021. kad je započeo strmoglavi pad tržišta nekretnina, mnoštvo građevinskih poduzetnika završilo je u stečaju, što je zaustavilo radove na mnogim gradilištima i potkopalo povjerenje u taj desetljećima omiljeni instrument štednje kineskih građana.

Pružanje pristupačnog stanovanja

U publikaciji kojom upravlja ministarstvo stanogradnje China Real Estate Newspaperu navodi se da “teške mjere” označavaju “značajan historijski trenutak” za taj sektor. Ministarstvo je objavilo da lokalne vlasti mogu dati upute kompanijama u državnom vlasništvu da kupe “neke” stambene nekretnine po “razumnim” cijenama.

Te nekretnine koristile bi se za pružanje pristupačnog stanovanja, rekao je zamjenik kineskog premijera He Lifeng, ne navodeći pojedinosti u vezi vremenskog okvira ni ciljanog iznosa kupnji.

Također je rekao da lokalne vlasti, koje već imaju dugove od oko devet hiljada milijardi dolara, mogu otkupiti zemljište prodano poduzetnicima, obećavši i da će se vlasti “snažno boriti” kako bi se završili zaustavljeni projekti.

“To je odvažan korak. Najveći je problem hoće li vladin program kupovine potaknuti potražnju privatnog sektora. Smanjenje zaliha povećat će novčani tok građevinskih poduzetnika i pomoći njihovoj finansijskoj stabilnosti, ali ne utječe na povjerenje privatnog sektora”, komentirao je mjere glavni ekonomist za Kinu pri ANZ-u Raymond Yeung.

Kineska centralna banka najavila je za potrebe priuštivog stanovanja uspostavu mehanizma zajmova koji će rezultirati bankovnim finansiranjem u iznosu 500 milijardi juana. Također će dodatno smanjiti kamatne stope po hipotekarnim zajmovima i zahtjeve vezane uz polog. Osim toga, stavit će na raspolaganje dodatnih 500 milijardi juana putem obećane dodatne kreditne linije za podršku mjerama, uključujući ponovni razvoj nekih urbanih područja sa starijim stanovima.

Padaju cijene nekretnina

U prva četiri ovogodišnja mjeseca zabilježen je 391 milion četvornih metara novih stanova za prodaju, što je za gotovo četvrtinu više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju najnoviji službeni podaci.

Cijene novih stambenih nekretnina u aprilu su pale 10. mjesec zaredom, i to za za 0,6 posto u odnosu na mart, najsnažnije od novembra 2014.

Odvojeni podaci kineskog statističkog ureda pokazuju da su ulaganja u nekretnine u prva četiri ovogodišnja mjeseca pala za 9,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prodaja nekretnina prema površini u istom je razdoblju pala za petinu na godišnjoj razini, a za gotovo četvrtinu su smanjeni započeti novi radovi, prema površini.

Za četvrtinu su smanjena i sredstva koja su pribavili građevinski poduzetnici, objavio je kineski statistički ured.

Izvor: Agencije