MMF: Ako rat potraje, Ukrajini dodatna pomoć

Zvaničnom Kijevu će ove i iduće godine zbog sukoba nedostajati 3,5 milijardi dolara (Reuters)

Ukrajina bi mogla biti u potrebi za do 19 milijarda dolara dodatne pomoći donatora ako se i tijekom 2015. godine nastavi sukob s proruskim separatistima, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Čak i po postojećem programu pomoći MMF-a, vrijednom 17 milijardi dolara, ta međunarodna institucija smatra da Ukrajina neće moći ispuniti sve svoje ciljeve zbog borbi i plinskog spora s Rusijom.

Specijal: Kriza u Ukrajini
Reklama

Ipak, novac predviđen tim programom trebao bi za sada biti dovoljan, pod uvjetom da se sukobi smire za nekoliko mjeseci.

Reklama

Službenom Kijevu će ove i iduće godine zbog sukoba nedostajati 3,5 milijardi dolara, no MMF smatra da bi vlada to trebala moći većim dijelom pokriti planiranim zaduživanjem i očekivanom pomoći donatora vrijednom 900 milijuna dolara.

Povećanje državnog duga

Strani analitičari očekuju da će ukrajinsko gospodarstvo ove godine pasti do osam posto i počinju se pripremati za neki oblik restrukturiranja dugova.

Reklama

MMF, koji je osigurao program pomoći Kijevu u okviru međunarodne pomoći vrijedne ukupno 27 milijardi dolara, najavljuje da će ublažiti neke uvjete Ukrajine, uključujući odredbe koje se odnose na proračunski deficit i rezerve središnje banke.

Zauzvrat, Kijev će morati drugdje pronaći novac koji mu nedostaje, uključujući bolju naplatu od Naftogaza, državne tvrtke za naftu i plin.

MMF očekuje da će vlada morati potrošiti više novca za restrukturiranje bankovnog sektora i pomoć Naftogazu, što će povećati državni dug.

Izvor: Agencije