Potresi eurozone i na japanskom tržištu

Usporava japanski ekonomski rast: u drugom kvartalu upola je manji od očekivanog, najviše zbog slabe potražnje u zemljama eurozone.

Godina je počela sa šoping euforijom i fabrike su počele užurbano proizvoditi kako bi nadoknadile prošlogodišnje gubitke uzrokovane zemljotresom.

Ali, slaba potražnja u eurozoni i Kini, skoro pa je potpuno ugasila euforiju sa početka godine.

Reklama

Ekonomski rast Japana smanjen je na 1,4 posto.

Prognoze ekonomista

Joy Yang, ekonomska analitičarka,smatra: “Smanjen je izvoz, ne samo u Kinu, nego u veći dio Evrope i SAD-a. Mislim da se ekonomski zastoj može opravdati, ne samo zastojem u Kini, nego usporavanjem globalne ekonomije.”

Reklama

Najveći izvoznici iz Japana pogođeni su jakim jenom i globalnom ekonomskom klimom.

Ali, ne bilježe svi iste rezultate.

Japanski proizvođači automobila poput Nissana i Toyote bilježe odlične rezultate, dok velike korporacije, poput Sonyja, sve više gube tržišnu bitku s konkurencijom.

Reklama

Prema stručnjacima, džoker karta za Japan mogla bi biti izvoz sofisticiranih mašina.

Jim Walker, iz Istraživačke kuće Asianomics, kaže: “Činjenica je da je ekonomija Japana zdrava. Pogotovo domaći sektor, gdje se radna snaga smanjuje.”

Iako mnogi prognoziraju pad u građevinskom sektoru, ministar ekonomije tvrdi da se šteta još uvijek sanira i da će građevinska operativa biti angažirana sigurno do kraja ove godine.

Reklama

Jaka domaća potrošnja

Motohisa Furukawa, ministar ekonomije Japana, objašnjava: “Građevinski sektor nastavlja podupirati domaću ekonomiju te postoji trend zapošljavanja i ostvarivanja profita. Zato očekujemo da će ekonomski rast biti spor, ali kontinuiran.”

Jaka domaća potrošnja, koja čini 60 posto ekonomije Japana, ostavlja nadu da bi se ekonomski rast mogao održati na ovom nivou.

Ali, prema ekonomistima, zbog sve slabijeg izvoza, Vlada će morati usvojiti dodatne ekonomske olakšice u narednim mjesecima.

Izvor: Al Jazeera