Ruskom fizičaru 14 godina zatvora zbog izdaje

Anatolij Maslov je među trojicom naučnika, stručnjaka za hipersonične brzine, koji su hapšeni od 2022. zbog optužbe za izdaju.

Svi uhapšeni su provodili teoretski rad u područjima relevantnim za razvoj nadzvučnih projektila (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) /

Ruski fizičar Anatolij Maslov, koji je radio na razvoju nadzvučnih projektila, osuđen je u utorak na 14 godina zatvora u kažnjeničkoj koloniji zbog izdaje.

Na suđenju u Sankt Peterburgu zatvorenom za medije, 77-godišnji Maslov je tvrdio da je nevin.

On je među trojicom naučnika iz istog Sibirskog instituta, stručnjaka za hipersonične brzine, koji su hapšeni od 2022. zbog optužbe za izdaju.

Aleksandar Šipljuk i Valerij Zvegintsev čekaju suđenje.

Svi zajedno su, s ostalim kolegama, provodili teoretski rad u područjima relevantnim za razvoj nadzvučnih projektila koji se mogu kretati brzinom do deset maha (12.250 km/h) da bi izbjegli neprijateljsku zračnu odbranu.

Predsjednik Vladimir Putin više je puta rekao da je Rusija svjetski predvodnik u razvoju tog naoružanja.

Advokat Jevgenij Smirnov je rekao da su optužbe protiv trojice naučnika s Instituta za teorijsku i primijenjenu mehaniku (ITAM) u Novosibirsku gotovo iste, a terete se za objavljivanje podataka koji se smatraju državnom tajnom na međunarodnoj konferenciji.

Zatvor bi značio ‘smrtnu kaznu’

On smatra da je osuđujuća presuda protiv Maslova kršenje zakona.

U otvorenom pismu kolege trojice naučnika s ITAM-a pišu da su podaci što su ih naučnici predstavljali na međunarodnim forumima više puta provjeravani kako bi se zagarantiralo da ne uključuju povjerljive informacije.

Također su upozorili da takvi slučajevi imaju zastrašujući učinak na mlade ruske naučnike.

“Već sada najbolji studenti odbijaju ponude da se pridruže naučnoj zajednici i dođu raditi s nama, a naši najbolji mladi zaposlenici napuštaju nauku”, upozorili su u pismu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ruski mediji prenose riječi advokata optuženog Maslova da je “svoj cijeli život posvetio nauci i nikada nije ni pomislio izdati svoju zemlju”.

Odbrana je obavijestila vlasti da je Maslov početkom godine pretrpio srčani udar te da bi dugi zatvorski pritvor za njega značio smrtnu kaznu.

Izvor: Agencije