Anemična industrijska aktivnost u Japanu

Radovi na ponovnom pokretanju dva reaktora u zapadnom gradu Ohiju mogli bi početi ovog vikenda (AFP)

Japan je u četvrtak revidirao naniže svoje podatke o industrijskoj proizvodnji za april, zbog blagog pada proizvodnje, što ukazuje na anemičnu industrijsku aktivnost u toj zemlji.

Industrijska proizvodnja je u aprilu, na mjesečnom nivou oslabila 0,2 posto, zbog slabije od očekivane proizvodnje elektronskih dijelova, kozmetike i pojedinih pića, saopćilo je japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije, prenosi AFP.

Isporuke su u tom periodu porasle 0,6 posto, što je manje u odnosu na preliminarne podatke od 0,9 posto rasta, dodaje se u saopćenju.

Pojedini ekonomisti su predviđali da će se japanska usporena privreda oporaviti u 2012. godini, podstaknuta radovima na rekonstrukciji i oporavkom potrošačke tražnje nakon prošlogodišnje nuklearne katastrofe.

Apresijacija jena i finansijska previranja u Evropi su, međutim, dodatno opteretili treću najveću svjetsku ekonomiju.

Japan bi mogao ponovo uključiti dva nukelarna reaktora, prvi put od prošlogodišnjeg katastrofalnog zemljotresa i cunamija, koji su doveli do gašenja svih reaktora u zemlji zbog kontrole.

Nuklearke spremne

Plan o uključenju dva reaktora podržao je gradonačelnik Ohija, a konačnu odluku o tome trebaju donijeti premijer i manja grupa starijih ministara.

Svih 50 reaktora u japanskim nuklearnim električnim centralama je isključeno radi kontrole sigurnosti i rutinskog održavanja, nakon zemljotresa i cunamija marta prošle godine, koji su izazvali katastrofu u nuklearnoj centrali Fukushima.

Protivljenje javnosti nuklearnoj energiji ostaje visoko, iako Vlada pritiska da se obnovi rad nuklearki, tvrdeći da je to veoma bitno za japansku privredu.

Kompanije za proizvodnju električne energije upozorile su da će nestašice dostići maksimum u nastupajućim ljetnim mjesecima.

Radovi na ponovnom pokretanju dva reaktora u zapadnom gradu Ohiju, koji su prvi spremni za proizvodnju struje, mogli bi početi ovog vikenda, pošto je gradonačelnik Shinobu Tokioka potpisao predloženi plan.

Kada operacija počne, trebaju tri sedmice da bi reaktori počeli raditi punom snagom.

Izvor: Agencije


Povezane

Sniženje kreditnog rejtinga Japana za jedan stepen ne nosi samo ekonomske, nego i političke rizike za tu zemlju.

Published On 22 May 2012

Japan duguje duplo više nego što zarađuje, a da bi se vanjski dug finansirao, Japan mora zadržati domaću potrošnju na sadašnjem nivou i povećati izvoz.

Published On 08 Jun 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO