Rusija suspendirala zabranu izvoza benzina do 30. juna

Odluka je donesena na osnovu uvida u stanje domaćeg tržišta za benzin i kako bi bio spriječen pad obima prerade u određenim rafinerijama, kao i zbog prevelikih zaliha automobilskog goriva.

Vlada je zabranu uvela u martu kako bi neutralizirala prekomjernu potražnju za naftnim derivatima i stabilizirala cijene na domaćem tržištu (Reuters /Sergei Karpukhin)

Vlada Rusija je do 30. juna suspendirala zabranu izvoza benzina, između ostalog i kako bi spriječila pad prerade i rasteretila zalihe po lukama, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U objavi na Telegramu navodi se da će zabrana biti na snazi od 1. jula do 31. augusta, objavila je britanska agencija.

“Odluka je donesena na osnovu uvida u stanje domaćeg tržišta za benzin i kako bi bio spriječen pad obima prerade u određenim rafinerijama, kao i zbog prevelikih zaliha automobilskog goriva“, navodi se u saopćenju.

Moguće produženje zabrane

Uredba ima za cilj da rastereti luke od količine goriva koje nije izvezeno zbog pomenutih ograničenja.

Ruska novinska agencija Interfaks, citirajući tamošnje Ministarstvo energetike, kasnije je objavila da “Vlada pomno prati domaće tržište goriva” i kako bi “mogla produžiti zabranu u budućnosti ako bude potrebno”.

Vlada je zabranu uvela u martu kako bi neutralizirala prekomjernu potražnju za naftnim derivatima i stabilizirala cijene na domaćem tržištu, navodi Interfaks.

Izvor: Agencije