Svjetska premijera Pašovićeve predstave ‘Marlene Dietrich’ na Mittelfestu

Predstava je odigrana u glavnom programu festivala, a u naslovnoj ulozi nastupila je Mirjana Karanović.

Bilo je uzbudljivo, drugačije, neobično, staro, a moderno, rekla je Mirjana Karanović nakon premijere (Luca A. d'Agostino / Phocus Agency / Ustupljeno Al Jazeeri)

Dramska predstava Marlene Dietrich – pet tačaka optužnice, autora i reditelja Harisa Pašovića, imala je svjetsku premijeru na 32. po redu italijanskom Mittelfestu.

U naslovnoj ulozi nastupila je Mirjana Karanović, dok su ostatak podjele činili Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

(Luca A. d'Agostino / Phocus Agency / Ustupljeno Al Jazeeri)

„Bilo je uzbudljivo, drugačije, neobično, staro, a moderno. Ta žena je fascinantna! Obožavam je još više i mnogo sam srećna što sam uradila ovu predstavu“, izjavila je Karanović nakon premijere.

Reklama

‘Balkanska kraljica glume’

„Marlene Dietrich obilježila je 20. vijek na mnogo načina. Rođena početkom vijeka 1901. godine u Berlinu, umrla je na samom kraju vijeka 1992. godine u Parizu. Njen život je bio sav u umjetnosti i otporu“, rekao je Pašović.

Predstava je odigrana u glavnom programu festivala, a direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić prenosi utiske italijanskih medija, koji su i ranije pisali za Mirjanu Karanović da je „balkanska kraljica glume“.

„Fenomenalna i emotivna studija karaktera za pamćenje. Uživancija! Narodno pozorište Sarajevo ima važnu i dobru predstavu na repertoaru. Ovom predstavom otvaramo novu umjetničku sezonu 2023/24. već 6. septembra“, objavio je Mustafić na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije