Yorgos Lanthimos u Cannesu: Svijet je čudniji od mojih filmova

Reditelj poznat po svojim apsurdnim crnim komedijama na Filmskom festivalu u Cannesu predstavlja film ‘Vrste ljubaznosti’.

Lanthimos novi film 'Vrste ljubaznosti' je film ispričan u tri dijela, sa različitim pričama, ali istim akterima i temama, uključujući paranoju, dinamiku moći u odnosima i prag nasilja (Loic Venance/AFP)

Reditelj Yorgos Lanthimos, koji je prisutan na Filmskom festivalu u Cannesu sa svojim drugim dugometražnim filmom “Vrste ljubaznosti” (Kinds of Kindness), u kojem igra američka glumica Emma Stone, rekao je da su njegovi često mračno-smiješni filmovi manje čudni od onoga što se dešava u svijetu.

Lanthimos je stekao ime apsurdnim crnim komedijama kao što je “Jastog” (The Lobster), gdje se samci transformišu ako ne nađu partnera i “Jadna stvorenja” (Poor Things) inspirisana Frankensteinom, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Njegov novi film nije izuzetak.

“Vrste ljubaznosti” je film ispričan u tri dijela, sa različitim pričama, ali istim akterima i temama, uključujući paranoju, dinamiku moći u odnosima i prag nasilja.

Kritičari naklonjeni novom filmu

“Zar ne mislite da nešto nije u redu sa svijetom? Vjerovatno više od filmova koje snimamo”, rekao je Lanthimos na konferenciji za novinare, dan nakon premijere filma.

Kritičari su generalno bili naklonjeni filmu – Variety ga je nazvao “nevjerovatnom izmišljotinom koja će u jednakoj mjeri zbuniti i oduševiti”, dok ga je Guardian opisao kao “makabarni, apsurdistički triptih” i dao mu četiri od pet zvjezdica.

Film je inspirisan Kaligulom, ekscentričnim trećim vladarom Rimskog carstva i idejom da jedan čovek ima potpunu kontrolu nad drugim, rekao je Lanthimos.

“Vrste ljubaznosti” je treći put da Stone i Lanthimos sarađuju nakon kraljevske drame “Miljenica” (The Favourite) i “Jadna stvorenja” (Poor Things).

Izvor: Agencije