SAD: Srbija i Kosovo dobri partneri, u BiH ograničen napredak u borbi protiv terorizma

Američki State Department objavio je godišnji izvještaju o terorizmu u svijetu, koji obuhvata i zemlje Zapadnog Balkana.

Izvještaj State Departmenta navodi slabosti pravosudnog sistema u BiH (Arhiva)

U Bosni i Hercegovini je postignut ograničeni i mali napredak u pravnim i regulatornim reformama važnim za borbu protiv terorizma, stoji u redovnom izvještaju američkog State Departmenta o terorizmu u svijetu, koji je objavljen u utorak, dok se Srbija i Kosovo ocijenjuju kao zemlje koje sarađuje sa partnerima u borbi protiv terorizma.

U dokumentu koji se temelji na analizama za 2021. godinu stoji kako je tu godinu u BiH obilježila teška politička kriza, a “etnonacionalistički politički lideri” označeni su kao glavni uzročnici tog stanja, uz konstataciju kako su oni do toga doveli svojom retorikom etničkih podjela koja je bez presedana.

U izvještaju se također upozorava da je zbog političke krize prouzročene secesionističkom retorikom lidera iz entiteta Republika Srpska i njihova opstruiranja rada tijela vlasti na državnom nivou, kao i zbog nefunkcionalnosti Federacije BiH zbog napetih odnosa između Hrvata i Bošnjaka radi ostvarenja “uskih političkih interesa”, u zemlji postignut ograničeni i mali napredak u pravnim i regulatornim reformama važnim za borbu protiv terorizma.

Reklama

To direktno ugrožava učinkovito suprotstavljanje potencijalnim terorističkim prijetnjama.

Pohvala vjerskim liderima

Izvještaj State Departmenta tako ukazuje na slabu saradnju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) s Tužilaštvom BiH, za koje navodi da nije uspjelo uspostaviti učinkovite istrage u slučajevima sumnje na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Iako u BiH tokom 2021. nije bilo incidenata koji se mogu povezati s terorizmom, američka administracija je na stajalištu kako i dalje valja riješiti problem građana BiH koji su ranije otišli boriti se u Siriju ili Irak i čiji članovi porodica tamo još uvijek borave.

Reklama

State Department upozorava i na to da se pravosuđe u BiH “olako” odnosi prema ženama za koje postoji sumnja na povezanost s terorizmom.

Za razliku od političara, policije i pravosuđa lideri najvećih vjerskih zajednica u BiH zaslužili su pozitivnu ocjenu State Departmenta, koji u izvještaju ocjenjuje da oni zajedno, kroz Međureligijsko vijeće, rade na promicanju tolerancije i suprotstavljanju netrpeljivosti ili nasilju.

Srbija sarađuje sa partnerima u borbi protiv terorizma

U godišnjem izvještaju State Departmenta o terorizmu u svijetu za 2021. godinu, ističe se da Srbija nastavlja da u oblasti borbe protiv terorizma sarađuje sa SAD-om i drugim međunarodnim partnerima.

Reklama

Srbija je, prema State Departmentu, uključena i u regionalnu saradnju kada je riječ o borbi protiv terorizma, dok srbijansko ministarstvo unutrašnjih poslova kao i obavještajna služba sarađuju sa INTERPOL-om i Europolom na tom polju.

No, State Department ocjenjuje da Srbiji nedostaje zakonodavstvo koje šire pokriva ponašanje u vezi sa obukom za teroriste, finansiranje terorističkih organizacija i aktivnosti vrbovanja terorista.

Kosovo važan saradnik u borbi protiv Islamske države

State Department je u izvještaju za 2021. godinu Kosovo ocijenio kao dobrog saradnika i člana Globalne koalicije za borbu protiv naoružane grupe Islamska država. U izvještaju se navodi da u 2021. godini na Kosovu nije bilo terorističkih incidenata, kao i da je legislativni okvir Kosova adekvatana za procesuiranje pojedinaca za koje se sumnja da pomažu ili učestvuju u terorističkim aktivnostima ili stranim ratovima.

Pod mentorstvom SAD-a, osnaženi su kapaciteti sudija i tužilaca na Kosovu.

U izvještaju se navodi nekoliko ”značajnih sigurnosnih akcija”, uključujući uslovnu slobodu za regrutera Islamske države Sadata Topojanija, kaznu zatvora za Visara Ćukovčija i Nuredina Sulejmanija zbog učestvovanja u operacijama Islamske države, zatvorske kazne za Krešnika Podvoricu zbog veličanja terorističkih napada koje je izvela Islamska država, i druge.

Navodi se i da Kosovo blisko sarađuje sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u izgradnji antiterorističkih kapaciteta u regiji.

Izvor: Agencije