State Department: SAD podržava sve odluke visokog predstavnika

Iz američke Vlade navode kako su odluke o korištenju Bonskih ovlasti isključivo u nadležnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Najave da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine izazvale su brojne reakcije (EPA)

Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku i on će izabrati hoće li, kada i kako ih koristiti, poručio je glasnogovornik State Departmenta, prenosi Glas Amerike.

Najave da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine izazvale su brojne reakcije. No, Ured visokog predstavnika nije ništa službeno potvrdio, a vlade takozvane kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska, Njemačka), nisu izrazile stav, navodi Glas Amerike.

Povodom te šutnje, Glas Amerike se obratio State Departmentu za službeni stav Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

„Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristiti“, poručio je glasnogovornik State Departmenta, te dodao kako će SAD podržati “bilo koju odluku koju visoki predstavnik donese”.

Bez komentara

Glasnogovornik je odbio komentirati detalje eventualnih reformi.

„U ovom trenutku nećemo komentirati potencijalne reforme koje se navode u medijima. Ponavljamo, odluka o korištenju Bonskih ovlasti je isključiva nadležnost Ureda visokog predstavnika“, navodi se u odgovoru.

Iz State Departmenta, s DESK-a za jugoistočnu Evropu, na upit dopisnika Al Jazeere Ivice Puljića naveli su isto: sve odluke o korištenju Bonskih ovlasti ima jedino visoki međunarodni predstavnik te kako će američka Vlada podržati bilo koju odluku koju donese Christian Schmidt.

„Ne želimo iznositi stav o mogućim izbornim reformama o kojima javljaju lokalni mediji. Odluka o korištenju bonskih ovlasti je u potpunosti u nadležnosti OHR-a”, poručili iz američkog državnog tajništva.

Izvor: Al Jazeera i agencije