State Department: Pojačati angažman SAD-a na Balkanu

Neopravdan rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost da se transatlanske integracije okončaju.

Kongresmeni obje stranke prije nekoliko dana uputili pismo državnom tajniku Antonyju Blinkenu, u kojem traže jači američki angazman na Zapadnom Balkanu (EPA - Ilustracija)

„Sjedinjene Drzave su i dalje apsolutno predane završetku procesa europske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Neopravdan rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost da se transatlanske integracije okončaju. Rusija je destabilizirajući faktor na Balkanu“, kažu u State departmentu na novinarski upit.

Podsjećamo da su kongresmeni obje stranke prije nekoliko dana uputili pismo državnom tajniku Antonyju Blinkenu, u kojem traže jači američki angazman na Zapadnom Balkanu:

„Pozivamo Bidenovu administraciju da poveća svoj diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu i udvostruči napore za konsolidaciju demokracije i promicanje integralnih procesa Zapadnog Balkana u Zapadnu Europu. S obzirom na ničim izazvanu i nezakonitu invaziju Rusije na Ukrajinu, važnije je nego ikad da SAD produbi svoj angažman u regiji. Potpuna integracija Zapadnog Balkana u transatlantsku zajednicu trebala bi biti prioritet za SAD uz jačanje naših saveza diljem Europe, kao i zaustavljanje širenja utjecaja autokratskih režima, uključujući one iz Rusije i Kine”, navodi se u pismu te se dodaje:

„Širom Zapadnog Balkana, Rusija i Kina promiču se autoritarne i antidemokratske politike tako da je retorika nekih političkih čelnika u regiji postala iznimna prijetnja po teško stečene demokratske pomake.  Na primjer, sredinom siječnja, Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava i Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini izrazili su zabrinutost zbog postupaka i retorike koji prevladavaju u Srbiji i Bosni i Hercegovini kojima se veličaju osuđeni ratni zločinci i to bi moglo potaknuti  novo nasilje.“

Dodikova prijetnja Daytonu

Članovi američkog Kongresa istaknuli su da, konkretno, prijetnja srpskog člana tročlanog Predsjedništva BiH Milorada Dodika povlačenjem entiteta Republike Srpske (RS) iz državnih institucija „predstavlja veliku prijetnju Daytonskom Sporazumu i opstojnosti Bosne i Hercegovine kao države“.

„Demokracija u nastajanju u Srbiji i dalje se dovodi u pitanje slabom podjelom vladinih ovlasti, neravnotežom političke zastupljenosti i polariziranim medijima. Nadalje, odnosi između Srbije i Kosova ugrožavaju stabilnost šire regije i zahtijevaju hitnu pozornost“, navodi se u pismu.

„Širom Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova, veliki dio stanovništva ne povezuje svoju kvalitetu života s demokracijom niti povezuje poboljšanje kvalitete života s procesom europskih integracija. Ovi trendovi potvrđuju ista uvjerenja izražena u podacima Međunarodnog republikanskog instituta iz 2020. godine, gdje većina ispitanika u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji također imaju negativan stav o stanju demokracije u svojim zemljama i boji se otvoreno izražavati svoje mišljenje.”

Također su naglasili da je oklijevanje nekih država članica EU-a s prijemom novih članica “pojačalo euroskepticizam u cijeloj regiji” i da postoje naznake da su neki građani spremni “žrtvovati demokraciju za “brzo rješenje” kako bi poboljšali svoju gospodarsku situaciju.

“Da bismo se borili protiv ovih trendova, vjerujemo da SAD treba poslati snažan signal Zapadnom Balkanu i ostatku svijeta da smo spremni snažno podržati demokratske vrijednosti i promovirati ulogu ove regije kao strateškog partnera u transatlantskim odnosima”, stoji u pismu iz Komngresa Antonyju Blinkenu.

Ključna jača ulaganja

Članovi Kongresa koji su potpisali pismo potom su iznijeli ključna područja za koja vjeruju da bi se SAD trebale usredotočiti:

– Povećati ulaganja i regionalnu integraciju: Jača ulaganja SAD-a u regiju ključna je za očuvanje stabilnosti lokalnih vlada zajedno s demokratskim načelima. To će pomoći u suzbijanju ruskog uplitanja, kao i kineskog uključivanja u velike infrastrukturne projekte i ulaganja u ključne industrije, uključujući komunikacijske i tehnologije sljedeće generacije. SAD bi hitno trebale razviti smislenu strategiju ulaganja koja će podržavati i tehnologiju sljedeće generacije i ulaganja u zelenu energiju.

– Podrška većem angažmanu za poticanje pristupanja EU. I Sjeverna Makedonija i Albanija završile su potrebne pripreme i pripadaju europskoj sferi. Nastavak odugovlačenja ovog procesa samo će omogućiti zlonamjernim akterima da iskoriste ovu neizvjesnost i uzrokuju veće probleme u regiji. –

– Promovirajte dijalog između Kosova i Srbije: Četrnaest godina nakon proglašenja neovisnosti Kosova, vrijeme je da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji odnosa. Povećanim angažmanom i ulaganjima SAD-a i Europe, kao i kampanjom javnog uvjeravanja da se pomakne s tvrdih stajališta u obje zemlje, moguć je napredak u rješavanju otvorenih pitanja. Osiguravanje sveobuhvatnog sporazuma pomoći će potaknuti regionalnu integraciju i boriti se protiv zloćudnih stranih utjecaja.

– Bosna i Hercegovina: vodstvo bosanskih Srba nastavlja provoditi secesionističku politiku koja je suprotna Daytonskim mirovnim sporazumima i podiže napetosti među bošnjačkom, hrvatskom i srpskom zajednicom, što može rezultirati nasiljem koje bi bilo teško obuzdati. SAD su poduzele mjere protiv čelnika bosanskih Srba Dodika, uvodeći sankcije za njegove destabilizirajuće akcije. Ali međunarodna zajednica, posebice SAD, moraju se jače zalagati za rezoluciju koja poštuje Daytonski mirovni sporazum i koja odgovara svim političkim, ekonomskim i društvenim interesima građana Bosne i Hercegovine.

Čini se da građani širom Bosne i Hercegovine daju prednost miru i ekonomskim prilikama prije svega i SAD bi trebale iskoristiti taj osjećaj, u suradnji s našim saveznicima i partnerima u regiji, kako bi pronašli put koji će uključiti sve građane, bez obzira na etnički identitet.

– Pomoć u demokratizaciji: diljem zapadnog Balkana zemlje i dalje imaju poteškoća u smanjenju korupcije, održavanju zaštitnih mjera za ljudska prava i izgradnji održive političke stabilnosti kako bi se prilagodile svojim multietničkim društvima. Kako bi odgovorila na ovaj izazov, američka vlada trebala bi povećati pomoć za demokratizaciju, s naglaskom na odgovorno, transparentno i uključivo upravljanje u regiji kako bi podržala važne razvojne i reformske napore u tim područjima.” “Nakon dva desetljeća nedovoljno realiziranih ulaganja na Zapadnom Balkanu, američki ciljevi mira i prosperiteta za regiju zahtijevaju udvostručenje napora. Gore navedeni alarmantni trendovi, posebno zloćudni utjecaj stranih zemalja, zahtijevaju snažnije djelovanje, posebno suočeni sa zaustavljenim procesom proširenja EU i ruskim vojnim napadima na Ukrajinu. SAD trebaju poslati snažan signal zapadnom Balkanu i ostatku svijeta da smo spremni snažno podržati demokratske vrijednosti i promovirati ulogu ove regije kao strateškog partnera u transatlantskim odnosima”, napisali su u pismu State Departmentu zakonodavci obje stranke u Kongresu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada